Bučkini polpeti
Bučkini polpeti so povsem enostavni za pripravo. Ljubiteljem bučk in zelenjavnih jedi bodo zagotovo všeč. Bučke vsebujejo zelo veliko vitaminov (C, B in E) in mineralov. Vsebujejo tudi lutein, ki je koristen za naše oči in pa fosfor, kalij, magnezij, kalcij, mangan. Koliko dobrega v eni sami zelenjavi, kajne? Zavihajmo rokave in pripravimo okusno, brezmesno kosilo.
Sestavine za pripravo bučkinih polpetov:
(za 3-4 osebe, kot glavna jed )
- 700 g bučk
- 4 žlice moke
- 6 žlic drobtin
- 4 jajca
- poper po okusu
- sol po okusu
- muškatni orešček po okusu
- česen v prahu po okusu
- 1 jedilna žlica peteršilja (posušenega ali šopek svežega)
Postopek priprave bučkinih polpetov
Bučke operemo in jim odrežemo oba konca. Nato bučke naribamo in jih posolimo. Pustimo jih stati 20-30 minut, da bučke spustijo vodo. Nato bučke dobro ožamemo.
Na ožete bučke damo jajca, moko, drobtine in vse začimbe. S čistimi rokami vse sestavine dobro premešano skupaj v enotno zmes.
V ponvi segrejemo malo maščobe (jaz uporabim kokosovo mast). Nato pa s pomočjo jedilne žlice zajemamo maso za bučkine polpete in jo dajemo v ponev, kjer oblikujemo polpete. Bučkine polpete popečemo najprej z ene strani, nato jih obrnemo in popečemo še z druge strani.
Ko so zlato rjavo zapečeni, so bučkini polpeti pečeni. Odlagamo jih na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami, ki bodo popivnale morebitno odvečno maščobo. Bučkine polpete postrežemo kot samostojno brezmesno kosilo skupaj z vašo najljubšo solato.
Pa dober tek!