Recept dneva

Domače žemlje

Kdo si jih ne zaželi zjutraj ob zajtrku ali pa na izletu? In zakaj bi bile takšne puste, kot jih danes marsikdaj dobimo v trgovini, če jih je povsem enostavno pripraviti doma. Z ljubeznijo!

  • Sestavine za 8 žemljic: 
  • 500 g gladke moke
  • 150 ml mleka
  • 130 ml mineralne vode
  • 50 g masla
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 1 žlička soli (10 g)
  • 1 žlička sladkorja (10 g)
  • olje za premaz

Postopek priprave domačih žemelj


V skledo presejemo moko, dodamo na koščke narezano maslo, ki smo ga ogreli na sobno temperaturo, kvas in žličko sladkorja. Vse skupaj premešamo. Prilijemo mleko in mineralno vodo, dodamo žličko soli in mešamo, da se vse sestavine povežejo med seboj. Testo prestavimo na pomokano površino in ga gnetemo z rokami 10–15 minut, da dobimo gladko in prožno testo.

Če je testo pregosto, prilijemo nekaj mleka, če je pa preredko, dodamo nekaj moke.

Testo preložimo nazaj v pomokano skledo, ki jo pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati vsaj 60 minut, da testo naraste na dvojno velikost.

Testo vzamemo in sklede in ga na pomokani površini na hitro pregnetemo, tako da iz testa iztisnemo ves zrak.

Testo oblikujemo v obliko svaljka, ki ga narežemo na kose, težke približno 110 g. Vsak kos testa še malo pomokamo in pregnetemo z rokami. Oblikujemo hlebčke, ki jih s pomočjo ročaja kuhalnice vzdolžno razdelimo na dve polovici. Pri tem pazimo, da ne prerežemo testa. Tako oblikovane žemljice odlagamo na pomokan pekač. Ko so vse žemlje narejene in razporejene po pekaču, jih prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še približno 60 minut oziroma dokler ne dosežejo dvojne velikosti.

Če želimo, da bodo imele pečene žemlje lepo zlatorjavo barvo, jih pred peko narahlo premažemo z oljem.

Žemljice damo v hladno pečico in nastavimo temperaturo pečenja na 180 °C. Na dno pečice položimo pekač z vrelo vodo, da bo le-ta med peko izparevala in tako poskrbela, da bodo žemljice še bolj hrustljave. Po 15 minutah pečenja zvišamo temperaturo na 220 °C in pečemo še 5 minut.

(Recept je s strani Okusno.si)

zemljice recept 650 v2
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button