Recept dneva

Kako narediti ajvar?

Ajvar (iz turščine hayvar ) je bila izvirno mešana solata iz jajčevcev, paprik in začimb.

Današnji ajvar se močno razlikuje od izvirnega. Današnja sestava temelji na paprikah in začimbah ter se uporablja le kot priloga predvsem pečenemu mesu z žara.

Sestavine

  • 15 kg mesnate rdeče paprike
  • 5 kg jajčevcev
  • 1 l rastlinskega olja
  • 1 dcl vinskega kisa, sol

Priprava

1. Paprike in jajčevce operemo in spečemo v pečici, segreti na 200 ºC. Pečemo jih na rešetki ali pekaču. Po približno petnajstih minutah, oziroma ko je koža črno zapečena, jih obrnemo in popečemo še na drugi strani. Jajčevce pred pečenjem prepikamo z vilico (rado jih raznese) in pečemo cele.

2. Še tople paprike zlagamo v večjo posodo, kjer naj se toliko ohladijo, da jih lahko olupimo. Pazljivo odstranimo vsa semena. Jajčevce prepolovimo po dolžini in z žlico izdolbemo meso. Odstranimo čim več grozdov semen. Meso paprike narežemo na trakove, meso jajčevcev grobo nasekljamo.

3. V loncu segrejemo pol kozarca olja in vanj stresemo pripravljeno maso. Pražimo na šibkem ognju (brez pokrovke) in pridno mešamo. V več korakih dolivamo olje, dokler ga masa pije. Po dveh do treh urah dušenja, ko se zgosti, dolijemo kis in posolimo. Premešamo, dušimo še četrt ure in odstavimo z ognja.

4. Toplo maso prelijemo v vroče kozarce, dobro zapremo in jih za eno uro damo v pečico na 100 ºC. Po uri pečico ugasnemo, kozarce pa pustimo, da se ohladijo.

opt aboutcom coeus resources content migration serious eats seriouseats.com recipes images 2013 09 20130903 265217 ajvar e5097e43dd1a4ca7ba451d70ff1b1fea

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button