Recept dneva

Kremna juha iz rdeče pese

Bolezni srca in ožilja so med vodilnimi v svetu, zato je pomembno, da jih z ustreznim življenjskim slogom skušamo preprečiti. Rdeča pesa  zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, posebej antioksidativnih pigmentov betalainov, pomaga ohranjati vitalnost srca in ožilja. A tokrat ponujamo še eno res pravo kulinarično specialiteto! Juho iz rdeče pese.

SESTAVINE: Količina: za 4 osebe

  • 1 čebula
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • sol
  • 5 večjih rdečih pes
  • 2 večja krompirja
  • 1 l čiste jušne osnove
  • sveže mleti poper
  • 2 dl sladke smetane za kuhanje ali kisle smetane
  • 1 kos topljenega sirčka

POSTOPEK

Najprej skuhamo celo rdečo peso. Peso dobro skrtačimo, “repke” oziroma korenine pustimo, da pesa ne izgubi preveč vitaminov in barvila, bodimo tudi pozorni pri rezanju listov. Manj jo bomo ranili, manj dragocenih vitaminov bo izgubila.

Torej, rdečo peso postavimo v vodo ter počakamo, da zavre. Šele ko zavre, vodo solimo. Vre naj približno 50-60 minut, odvisno od velikosti rdeče pese.

Ko je pesa kuhana, jo olupimo (uporabimo rokavice, če ne boste imeli rokice še kar nekaj časa lepo vijoličaste) ter jo narežemo na koščke.

V večji posodi na olivnem olju prepražimo čebulo. Ko postekleni, ji dodamo na manjše kose narezan krompir ter ga malce podušimo. V posodo vržemo še rdečo peso, solimo, popramo, dodamo mleto kumino, premešamo in prilijemo jušno osnovo.

Vse skupaj kuhamo približno 15 minut le toliko, da se krompir skuha. Nato dodamo 1 dl sladke smetane, lahko tudi kisle, narezan zdenka ali toast sirček, odmaknemo z ognja ter spasiramo s paličnim mešalnikom.

Juho postavimo nazaj na ogenj, samo toliko, da vre približno minutko ali dve. Če je potrebno, dosolimo in popramo in juhica je končana 🙂

Na krožniku juhi počasi prilijemo preostalo sladko smetano in uživamo v malce sladkastem okusu te dobre juhice :)))

Pa dober tek:)

DODATEK: Na ponvi z žajblom popečiti domačo suho salamo in jo dodajte na juho.

IMG 3222
CW
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button