Recept dneva

Miklavžeci parklji

peka 1

Sestavine za miklavževe parklje:

  • 1/2 kg bele moke
  • 2 rumenjaka
  • 1/2 zavitka kvasa
  • 80 dag sladkorja
  • 70 dag masla
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 dcl toplega mleka
  • rozine in klinčki za oči in gumbe
  • naribana lupina polovice limone

Priprava sladkih miklavževih parkljev

Moko najprej presejemo in jo ob robu sklede posolimo.

Kvas skupaj z žličko sladkorja raztopimo v malce toplega mleka in to zlijemo v jamico, ki smo jo naredili na sredini moke.

Preden začnemo mešati, v ostalo mleko vmešamo oba rumenjaka in naribano limonino lupino ter vanj stresemo še celotno vsebino vrečke vailjevega sladkorja.

Kvas nato pomešamo z moko in med gnetenjem počasi vlivamo toplo mleko z dodatki.

Na koncu v maso vlijemo raztopljeno maslo. Vse skupaj dobro pregnetemo in pustimo, da vzhaja vsaj 40 minut.

Med vzhajanjem testo še enkrat na hitro pregnetemo (s tem spodimo slepega potnika, beri: odvečen zrak), po vzhajanju pa ga razvaljamo na debelino nekje 1,5 cm.

Iz tega potem oblikujemo miklavževe parklje (najbolje je, da testo razvaljate na pravokotnike in potem izrezujete parklje, roke in noge).

Ko smo jih izoblikovali (vsi deli naj bodo enako debeli, da se tanjši med peko ne zažgejo), testo prestavimo na pekač in pustimo vzhajati še četrt ure.

Preden damo parklje peči za 15, 20 minit v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, jih premažemo z mlekom, v katero smo vmešali jajce. S tem na koncu dobijo svetleč videz.

Pa sladek dober tek!

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button