Recept dneva

Namaz iz pečenega paradižnika in paprik

Kot ajvar, samo boljši; lahko je tudi omaka za k testeninam ali pomaka. Narezane paprike in paradižnike spečemo z oljčnim oljem in z zelišči. Namaz iz pečenega paradižnika in paprik, zmiksan, prepražen na olju s česnom in čiliji.

Sestavine

  • 700 – 800 g zrelega paradižnika
  • 500 g podolgovatih rdečih paprik
  • 1 večja čebula
  • 3–4 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • sol
  • 3–4 stroki česna
  • 1–3 čiliji
  • suha provansalska zelišča
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • nekaj bazilikinih lističev

Priprava

Paprike očistimo in razkosamo na četrtine; odstranimo semena in belkasta rebra. Pečico ogrejemo na 220 °C. Paradižnike očistimo in razpolovimo.


Narezano zelenjavo dobro zmešamo z olivnim oljem, soljo in suhimi zelišči; Stresemo jo v pekač, ki ga položimo v ogreto pečico za kakih 20 minut. Da lupinica paradižnikov in paprik blago počrni.


Pečeno zelenjavo nekoliko ohladimo. Česen in čili olupimo in drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in grobo narežemo.


Paradižnike olupimo, papriko pa le, če je to mogoče. Olupljeno zelenjavo skupaj s čebulo pretlačimo skozi pasirko.
V večji globlji ponvi segrejemo žlico olja, na katerega stresemo sesekljana česen in (neobvezen) čili. Na hitro premešamo, le toliko, da zadiši, potem pa prilijemo zmiksano zelenjavo. Zavremo, potem pa pokrito pri srednji temperaturi počasi kuhljamo 20 minut. Vmes nekajkrat premešamo.


Pokrovko odstranimo, vsebino pa po okusu dosolimo in med pogostim mešenjem kuhamo 35 do 40 minut. Da izhlapi vsa tekočina. Ko s kuhalnico potegnemo po dnu ponve, za kuhalnico ostane sled. Namaz je po teksturi podoben ajvarju.

Namaz/omako lahko uporabimo ali shranimo za ozimnico.

download 5
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button