Recept dneva

Paradižnikova mezga

Če kdaj je zdaj čas za to, da porabite svoje paradižnike na vrtu. In jih spremenite v okusno, dišečo in v kulinariki nepogrešljivo paradižnikovo mezgo.

Sestavine:

  • 3 kg zrelega paradižnika
  • 5 strokov česna
  • ščep soli
  • žlička mešanice začimb (lahko tudi izpustite, v tem primeru povečate količino soli)
  • žlička sladkorja
  • poper
  • belo olje

Postopek:

Paradižnike narežemo na manjše kose in jih kuhamo v lastnem soku. Pozor – paradižnikov ni potrebno lupiti.

Ko paradižniki postanejo toliko zdruzasti, da se začne olup ločiti od kosov paradižnika, ga precedimo čez cedilo z zelo gostim sitom. Cedimo samo toliko časa, da odteče večina vode, nekaj je lahko ostane.

Nato maso predenemo nazaj v lonec in dodamo 5 strokov česna, sol, poper, mešanico začimb, žličko sladkorja in vse skupaj kuhamo cca. 5 min.

Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo v gosto kašo in kuhamo še 5 min. Zraven ves čas mešamo, ker obstaja možnost, da se mezga prismodi. Če imamo še veliko vode, bo treba kuhanje podaljšati, da le ta izpari.

Še vročo mezgo napolnimo v kozarčke. Po vrhu prelijemo olje, kar v tem primeru predstavlja konzervans in takoj zapremo. Takšna mezga je obstojna tudi do 2 leti.

image
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button