Paradižnikova mezga
Če kdaj je zdaj čas za to, da porabite svoje paradižnike na vrtu. In jih spremenite v okusno, dišečo in v kulinariki nepogrešljivo paradižnikovo mezgo.
Sestavine:
- 3 kg zrelega paradižnika
- 5 strokov česna
- ščep soli
- žlička mešanice začimb (lahko tudi izpustite, v tem primeru povečate količino soli)
- žlička sladkorja
- poper
- belo olje
Postopek:
Paradižnike narežemo na manjše kose in jih kuhamo v lastnem soku. Pozor – paradižnikov ni potrebno lupiti.
Ko paradižniki postanejo toliko zdruzasti, da se začne olup ločiti od kosov paradižnika, ga precedimo čez cedilo z zelo gostim sitom. Cedimo samo toliko časa, da odteče večina vode, nekaj je lahko ostane.
Nato maso predenemo nazaj v lonec in dodamo 5 strokov česna, sol, poper, mešanico začimb, žličko sladkorja in vse skupaj kuhamo cca. 5 min.
Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo v gosto kašo in kuhamo še 5 min. Zraven ves čas mešamo, ker obstaja možnost, da se mezga prismodi. Če imamo še veliko vode, bo treba kuhanje podaljšati, da le ta izpari.
Še vročo mezgo napolnimo v kozarčke. Po vrhu prelijemo olje, kar v tem primeru predstavlja konzervans in takoj zapremo. Takšna mezga je obstojna tudi do 2 leti.
