Recept dneva

Pohane marele

Slovenijo pokriva kar 58,4 odstotka gozda. To pa ne pomeni le, da imamo zajetno lesno bogastvo ter odlične možnosti za rekreacijo v naravi, ampak je Slovenija tudi pravi raj za ljubiteljske gobarje.

Orjaški dežnik (Macrolepiota procera) je delno užitna goba. V času, v katerem se nahajamo, ta vrsta gobe raste kot radi rečemo, kot ‘goba po dežju’. Orjaški dežnik, ali po domače marela, lahko zraste v višino do 50 centimetrov, odrasli primerki pa imajo velikost klobuka v premeri do 30 cm.

Mlade gobe imajo stožčast klobuk, spodnja stran je bele barve. Bet na spodnjem delu je gomoljasto odebeljen in pri mladih gobah poln, pri starih pa olesenel in votel. Meso orjaškega deževnika je belo in milega okusa. Je izjemno cenjena goba, ki pa se je ne sme uživati surove!

Dežniki so pogojno užitni in jih moramo nujno toplotno obdelati, surovi so namreč škodljivi in lahko povzročijo prebavne motnje. Uživamo samo klobuke, bet pa zavržemo. Meso dežnikarice je belo in blagega okusa. Klobuk dežnikarice je uporaben na več načinov: lahko ga kuhamo v juhi, dušimo, pražimo, celo vlagamo … Za marsikoga pa so marele seveda najboljše, če jih ocvremo! Sicer pa si je vredno zapomniti, da so gobe začimba in ne hrana.

SESTAVINE:

klobuke dežnikarice (marele)

moko

3 jajca

3 ščepce soli

drobtine

olje za cvrenje

POSTOPEK:

Klobukom previdno odstranimo peclje in jih obrišemo z vlažno krpo, da odstranimo prah. Dobro pregledamo lističe na spodnji strani ter odstranimo morebitno umazanijo. Klobuke razrežemo na poljubne kose. 

Pripravimo si tri krožnike: na enega stresemo moko, na drugega drobtine, v tretjega pa ubijemo jajca in jih skupaj s soljo dobro razžvrkljamo. Drobtinam dodamo nariban parmezan (po želji tudi sesekljan peteršilj ali timijan) in jih dobro premešamo. 

Klobuke najprej pomokamo, nato jih pomočimo v stepena jajca in na koncu še povaljamo v drobtinah tako, da so popolnoma pokriti.

V posodo vlijemo olje in ga dobro segrejemo. V segreto olje položimo kose gob in jih približno osem minut cvremo na zmernem ognju na obeh straneh. 

Ocvrte dežnikarice preložimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačami, ki bodo vpile odvečno maščobo. Ponudimo še vroče skupaj z izbrano prilogo. 

marele zaprte
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button