Recept dneva
Sok iz grozdja
Brajde še vedno krasijo marsikatero slovensko dvorišče. In če imate grozdja preveč, zakaj bi propadal, ko pa lahko enostavno naredite sok.
SESTAVINE
- Količina: ca.15 steklenic
- 3 kg grozdnih jagod
- 9 l vode (najprej 3 l za kuhanje jagod, nato pa za pripravo soka 6 l)
- 1 kg sladkorja
- 2 dag citronke
POSTOPEK
Grozde odstranimo od peclja. Na 3 kg grozdnih jagod damo 3 litre vode in kuhamo od 20 do 25 minut. Nato damo grozdne jagode v multipraktik in jih zmeljemo. Zmleto nato precedimo skozi cedilo.
V drugi posodi zavremo 6 litrov vode, 1 kg sladkorja in 2 dag citronke. Ko to zavre (sladkor in citronka se raztopita), malo ohladimo in dodamo sok, katerega smo prej precedili skozi cedilo.
Vse skupaj segrejemo na 90 stopinj in ustekleničimo.
OPOMBA:
Steklenice so 0,75l. Predlog je, da se polni v prej segrete steklenice, ki se jih pokrije, da se počasi ohladijo.