Moje finance

Podražitve so tu

Stari rek pravi » Kamen na kamen palača, zrno na zrno pogača«. Sliši se enostavno, a v današnjih razmerah je privarčevati umetnost. Pa vendar je splet poln bolj ali manj učinkovitih nasvetov kako vsaj nekaj privarčevati. Zato smo mi zbrali nekaj takšnih, ki vam morda lahko koristijo.

O tem, kako zamenjati dobavitelja električne energije več lahko preberete tu.

BeFunky sample 17

Kako prihraniti kakšen evro pri nakupu hrane?

Velik strošek gospodinjstvu predstavlja hrana. Statistični urad je izračunal, da enočlansko gospodinjstvo porabi mesečno za hrano 208 evrov. Je ob tem znesku sploh še moč privarčevati?

Skoraj vsak trgovec danes ponuja svoje generične izdelke, ki so po vsej verjetnosti prišli od istega proizvajalca kot običajne znamke. Kljub temu, da morda niso opremljeni v najlepši embalaži, so cenejši. In ne, kvaliteta pri veliki večini izdelkov ne trpi. Znamka ni garancija za kakovost, zato ni nič narobe s tem, da kupite živilo znamke, za katero nikoli niste slišali. Ponavadi je cenejše, pogostokrat tudi kakovostnejše.

Preden greste v trgovino svetujemo, da preverite, katere stvari vam je doma zmanjkalo. In ob preverjanju po predalih in omarah je vredno razmisliti tudi, katere recepte boste iz kupljenih živil pripravljali v prihodnjem tednu. In vse tisto kar vam manjka dajte na svoj seznam.  

Naj vas ne bo sram koristiti kupone, razne tedenske popuste, kartice ugodnosti itd. še posebej ob večji nakupih, saj je znesek privarčevanega potem večji. Vzemite si torej čas za pametno načrtovanje nakupa. Morda boste obiskali celo dve trgovini, ker bo kakšen izdelek v eni cenejši kot v drugi.

Morda se sliši smešno, a v trgovino ne hodite lačni. Takrat vas premamijo polne police in kaj hitro je v nakupovalni košarici vsega preveč. Eden od načinov kako se izognete kupovanju nepotrebnih dobrin je tudi ta, da nakupujete preko spleta. Ja, špecerijo se lahko nakupu tudi z nekaj preprostimi kliki, to že nekaj časa omogočajo večji trgovci. S takšnim načinom nakupovanja boste kupili le izdelke iz vašega seznama, v klasični trgovini pa se morate sprehoditi med policami, kjer vedno vzamemo še nekaj za “vnuke ali sosede”.

Nekaj lahko prihranite tudi če se odpoveste izdatkom za hrano in pijačo zunaj doma, za hrano in pijačo zunaj doma so gospodinjstva v 2020 porabila povprečno 88 evrov. V tem primeru to predstavlja izdatke v gostinskih lokalih, restavracijah, kavarnah, dostavah na dom, itd.

BeFunky sample 16

Plačevanje z gotovino

Kljub temu, da veste koliko imate na računu, človek ob nakupovanju s kartico kar pozabi na omejitve, še posebej znajo zavesti kreditne kartice. Več psiholoških študij kaže, da se težje ločimo od denarja v fizični obliki in ob vsakem nakupu pomislimo ali je vreden ločitve. Eden od trikov s katerim se da prihraniti kakšen evro je, da kovance, ki so se nabrali čez dan ali teden vržemo v hranilnik. Čez mesece bi se lahko nabralo nekaj denarja. 

Kako privarčevati pri ogrevanju?

Že so tu temperature okoli ničle in novice, da se energenti dražijo. Tako močno, da celo Evropsko unijo in napo politiko to skrbi. Zato še nekaj nasvetov kako privarčevati pri ogrevanju, da vam ob položnici ne bo preveč vroče. Zavedati se morate, da vsaka temperatura nad 20 stopinj predstavlja šest odstotkov večjo porabo energije in posledično večji strošek.

Čeprav menjava oken in vrat pomeni velik strošek, nova okna in vrata, ki dobro tesnijo na dolgi rok prinesejo prihranek pri ogrevanju. V nasprotnem primeru predele okoli oken lahko obložite in s tem vsaj malo zmanjšate uhajanje toplote. Pomembno je, da virov toplote, kot je naprimer radiator ne zakrivate, pred njih ne postavljate omar, sedežnih garnitur, itd., saj se v tem primeru poraba toplotne energije lahko poveča tudi za 10 odstotkov. 

Kako prihraniti pri vodi?

Morda je bila še v vaših otroških dneh voda cenjena dobrina, danes pa to, da je vode na pretek dojemamo precej samoumevno. Z vodo so ljudje včasih ravnali zelo preudarno, skoraj neverjetno je, da so za pomivanje posode v koritih uporabljali lesni pepel, da so na skupnih periščih prali enkrat tedensko in se prav tolikrat v majhni količini vode tudi kopali. Že zavoljo tega je prav, da pomislimo na dragocenost vode in kako bi jo lahko nekaj prihranili.

Verjetno ste že ponotranjili, da je med umivanjem zob dobro zapreti pipo, z vsako minuto prihranimo šest litrov vode. Na vse pipe je priporočljivo namestiti prezračevalne šobe, ki zmanjšajo porabo vode do 40 odstotkov.

Če je možno zamenjajte WC kotliček, kotliček z dvokoličinskim splakovanjem porabi tri litre vode namesto devet. 80 litrov vode lahko prihranimo, če se izogibamo ročnemu pomivanju posode in pomivalni stroj zaženemo šele, ko je čisto poln. Novejši pralni stroji porabijo le 60 litrov vode, medtem, ko starejši modeli porabijo dvakrat več.  

Skoraj da ni področja, kjer se ne bi dalo prihraniti, a potrebna je disciplina in seveda odrekanje. A morda bo zato kakšna skrb manj, če bo kakšen evro več ob koncu meseca v denarnici.

BeFunky sample 18 1

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button