Tiramisu
Ob smrti očeta tiramisuja (več tu) danes tale recept prav pride. V počastitev ideje. In slaščice. Dober tek!
SESTAVINE:
400g Savoiardi piškotov (1 zavitek)
300 – 350 ml močne črne kave (espresso)
2žlicimarsala vina, likerja ali konjaka
6 rumenjakov
4 beljaki
6 žlicsladkorja
500g maskarponejane
sladkan kakav v prahu
PRIPRAVA:
V plitko skledo z ravnim dnom vlijemo kavo in počakamo, da se ohladi. Primešamo marsalo, konjak ali liker in postavimo na stran.
V dve skledi ločimo beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom mešamo, da se začnejo na površini tvoriti trdi vrhovi. Med mešanjem po žlicah dodamo polovico sladkorja in mešamo še 2 do 3 minute, da nastane čvrst in bleščeč sneg. Rumenjakom dodamo drugo polovico sladkorja in umešamo v rahlo in puhasto, bledo rumeno zmes.
V rumenjakovo zmes z ročno metlico ali lopatko vmešamo maskarpone, ki ga dodajamo po žlicah. Na koncu v dveh ali treh obrokih nežno in počasi vmešamo še beljakov sneg.
V ohlajeno kavo z obeh strani na hitro pomočimo piškote in jih enega poleg drugega polagamo v pravokotno stekleno posodo. Ko s piškoti v celoti prekrijemo dno pekača, na njih nanesemo 1/2 kreme, ki jo po vrhu lepo poravnamo in pogladimo. Na kremo nanesemo novo plast v kavi namočenih piškotov in jih prekrijemo s preostankom kreme. Po kremi potrosimo kakav v prahu. Posodo pokrijemo pokrovom (plastično folijo za živila) in pred postrežbo vsaj za 6 ur shranimo v hladilnik, da se sestavine lepo povežejo.
