Tehnologija zame

Električna Dacia: najcenejši mestni električni avto?

V Nemčiji Dacia že sprejema naročila za  za različico Comfort Plus Spring EV. Električna Dacia bo na voljo že to jesen. Bo cena spremenila razmere na trgu električnih vozil tudi pri nas?

dacia spring ev 20

Comfort Plus Spring EV v Nemčiji bo namreč novega lastnika stal 21.790 eur točneje 12.220 eur s kar 9.570 eur državne pomoči. Model Comfort pa bo še ugodnejši, 10.920 eur z vso pomočjo države. Kaj pa pri nas?

Cena Dacie spring v Sloveniji se začne 16.240 evrov, s trenutno veljavno subvencijo pri nas pa bo na voljo za 12.990 evrov (redna cena z upoštevano trenutno veljavno subvencijo). Prednaročila bodo v prodajni mreži Dacia začeli sprejemati poleti, prve dobave pa bodo jeseni. Serijska oprema obsega ročno klimatsko napravo, radijski sprejemnik Bluetooth, vtičnico USB, dnevne luči LED, 14-palčna platišča, prevleke iz umetnega usnja (TEP) in tkanine, električni pomik prednjih in zadnjih stekel, polnilni kabel Mode 3 za javne polnilnice, 7-palčni zaslon na dotik, kovinsko barvo …

Kaj pa Dacia Comfort Spring EV? Vključeni so 7-palčni navigacijski sistem na dotik, integracija pametnega telefona, zadnji parkirni senzorji, kamera za vzvratno vožnjo in kovinska barva ter oranžni poudarki znotraj in zunaj. Kupci lahko kot dodatno opremo naročijo hitri polnilnik 30 kW.

Obe različici bosta dosegli 230 kilometrov po WLTP (305 km po WLTP City). Ne boste pa z električno Dacio ravno dirkali: Do 100 km / h v razočarajočih 19,1 sekunde, njegova največja hitrost pa je slabih 125 km / h. Na domači vtičnici se bo 26,8 kWh baterija napolnila v 14 urah, na hitrih polnilnicah seveda precej hitreje.

Prikaži Več
Back to top button