Tehnologija zame

Zakaj je digitalni bon prejšnjega ministra za starejše polomija…

274332023 901072740619887 3735579063961385261 n

Več kot očitno je, da so bili digitalni boni ena velika šlamparija in predvolilni bombon, ki pa se je stopil še preden je bil odvit. Da je šlo za propagando in ne korist starejših, govori dejstvo, da so za promocijske aktivnosti namenili več kot milijon evrov, za sama izobraževanja pa samo 750.000 evrov. In tako je od 600.000 upokojencev le 5.000 takših, ki bodo dobili izobraževanje in nato digitalni bon. Vse to je bila ideja in velikokrat hvaljena rešitev Nove Slovenije in njihovega ministra Marka Borisa Andrijaniča.

In rešitve? Za jesen je Emilija Stojmenova Duh napovedala novelo zakona: Ljudje, ki so že digitalno pismeni in si lahko privoščijo opremo, ne potrebujejo dodatnih mehanizmov. Socialno šibkim bi z nakupom računalniške opreme na veliko država lahko ponudila nižje cene, bone pa bi lahko uporabili tudi za plačilo internetne povezave. A počakajmo do jeseni. Smo pa na ministrstvo poslali nekaj vprašanj, ki ste nam jih vi poslali na urednistvo@upokojen.si .

Koliko denarja je na voljo za digitalni bon za starejše:

Za vsako osebo, staro 55 let in več, ki bo opravila subvencionirano izobraževanje v okviru našega razpisa, je na voljo digitalni bon v višini 150 evrov.  Skupaj torej največ 750.000 evrov.

Da lahko starejši koristijo bon, morajo opraviti tečaj, 12 urni, vemo da so ponudniki večinoma že zasedeni: kako torej priti do bona? 

Do bona so upravičeni tisti stari 55 let ali več, ki se bodo udeležili razpisanih subvencioniranih izobraževanj. Po zaključku najmanj 9  ur udeležbe, bodo vpisani v FURS sistem, nato bodo lahko koristili bon. Na voljo je 5.000 mest.

Kaj pa tisti, ki so vse življenje delali za računalnikom, kako naj “preskočijo” to izobraževanje in torej uporabijo bon? 

Izobraževanja in digitalni boni so v prvi vrsti namenjeni 5.000 osebam brez ali z nizkimi digitalnimi kompetencami, zato v Službi vlade za digitalno preobrazbo apeliramo na druge, da mesta za izobraževanje in s tem digitalne bone prepustijo tistim, ki oboje bolj potrebujejo.

Bo možno dodati prijave za usposabljanje, da bo več ljudi deležnih izobraževanja? 

Zavedamo se, da je interes večji, kot je na razpolago mest/sredstev, zato bomo v prihodnosti naše ukrepe še naprej usmerjali v zagotavljanje izobraževanj na področju digitalnih kompetenc za večje število ljudi. Za leto 2022 pa je število udeležencev omejeno glede na število sredstev, ki so planirana v letu 2022.

Je uvedba, izvedba, in potek celotnega procesa koriščenja teh bonov ena velika napaka? 

Tako kot ministrica poudarja, smo ta projekt v celoti podedovali od prejšnje vlade. Tako uvedba, izvedba kot sam proces, imajo veliko prostora za izboljšave, ki jih načrtujemo v okviru nadaljnjih projektov. Ti vključujejo tudi izobraževanja in posledično izboljšanje digitalne vključenosti v Sloveniji.

Kaj lahko stori ministrica, da se starejši ne bodo počutili izigrane, če niso bili dovolj hitri, če niso imeli sreče v svojem kraju z izobraževanjem? 

Ministrica napak prejšnjega vodstva ne more popravljati za nazaj. Zato s sodelavci v Službi vlade za digitalno preobrazbo ministrica pripravlja nova izobraževanja in druge ukrepe na področju digitalnih kompetenc, ki bodo zajela večje število ljudi.

Zakaj za pomoč pri učenju Simbioza ni bila dobra izbira?

Konkretnega primera ne moremo komentirati.  Izvajalci izobraževanj so bili izbrani po merilih, objavljenih v javnem razpisu (https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2022007000003/javni-razpis-za-sofinanciranje-izvajanja-neformalnih-izobrazevanj-za-odrasle-stare-55-let-ali-vec-na-podrocju-digitalnih-kompetenc-za-leto-2022-st–0301-12022-srrs-12-ob-235322)

Senior using digital tools Photo by Andrea Piacquadio Pexels cropped2
Prikaži Več
Back to top button