Tehnologija zame

Simbioza – potujoča mobilna učilnica

Kje smo danes? Samo polovica prebivalcev v starosti med 16 do 74 let ima vsaj osnovne digitalne spretnosti in znanja. In to v času, ko smo 2 leti zaradi pandemije bili dobesedno odrezani od pristnih stikov. V času, ko je vse in še več bo, na spletu, na tablicah, na pametnih telefonih ali računalnikih. In če se mladi še nekako naučijo ali pa jih v to prisili okolica, kaj pa starejši? Lani je bilo v Sloveniji 44 odstotkov starostnikov med 65 in 74 let, ki nikoli niso uporabljali interneta, medtem ko je povprečje v EU 33 odstotkov.

Objave FBIG 15.5. 15.6. 51

Ko se je začela epidemija so se najprej omejili stiki. Kar naenkrat je bilo nemogoče priti na obisk. In potem smo se vsi učili uporabe Viberja, pa Skyp-a in Zoom-a. Kupovali so se novi telefoni, nove tablice, računalniki in kamere. Povpraševaje je bilo tolikšno, da je te tehnologije v nekem trenutku celo zmanjkalo, cene pa so, seveda, poskočile. A epidemija je v resnici le pospešila naše prilagajanje. Družba postaja vse bolj “digitalna” in tu starostniki zamujamo. Zakaj? Ker je velika večina vse predolgo znanje in tehnologijo odrivala na stran češ “kaj pa bo meni to buljenje v ekran”. Danes pa se zdi, da bi nam v resnici to “buljenje” lahko še kako koristilo pri marsikateri stvari.

IMG 2807 2 1
Predstavitev projekta na Bolkalcih, v Domu starejših

Zato gre velika pohvala povsem novemu projektu Simbioze – Mobilna potujoča učilnica. Simbioza Mobilna bo skrbela za digitalno pismenost starejših. Tako bodo preko najsodobnejših digitalnih izobraževalnih pobud in iniciativ približali uporabo IKT orodij, starejšim odraslim (50+), ki so iskalci zaposlitve ali zaposleni, ki nimajo dostopa do možnosti učenja in razvoja ter starejšim občanom (65+), ki se želijo naučiti uporabe računalnika in pametnih telefonov.

Cilj je doseči 24.000 starejših in izboljšati njihove digitalne veščine. Tako bi tudi ljudje v zrelih letih znali uporabljati nove tehnologije in bili tako v stiku z bližnjimi, plačevali račune od doma, naročali stvari iz trgovine z domačega kavča in se tudi kratkočasili ali pa izobraževali. Potujoča učilnica bo tako potovala po državi, na pomoč bo priskočilo več kot 200 organizacij iz vse Slovenije, ki bodo pomagali pri izobraževanju. Pa ne le starejših ampak tudi mladih!

Naš cilj je do junija 2022 na 120 dogodkih po Sloveniji izvesti 240 IKT delavnic za starejše v trajanju 480 izobraževalnih ur ter 720 ur »face to face« aktivnosti (individualna svetovanja, ozaveščanje, druge promocijske aktivnost ipd.). S projektom bomo dosegli 24.000 odraslih in starejših uporabnikov in digitalno bomo opolnomočili 2.400 starejših od katerih jih bo 90% pridobilo oziroma izboljšalo osnovne digitalne veščine. Poleg starejših in odrasli bomo usposobili tudi več kot 2.000 mladih.

Simbioza

Prikaži Več
Back to top button