Zanimivosti

25 let najbolj znanega čarovnika

Kdo bi si mislil, da je že 25 let, ko je v Veliki Britaniji izšel Harry Potter in kamen modrosti, prva zgodba iz čarovniškega sveta na Bradavičarki, ki je postala najuspešnejša knjižna serija na svetu z več kot 500 milijoni prodanih knjig v približno 80 jezikih.

123899683 gettyimages 950047366

Idejo za Harryja Potterja je pisateljica J. K. Rowling dobila na vlaku iz Manchestra v London leta 1990.
Pisanje prve knjige ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je avtorica po številnih zavrnitvah končno našla založnika. Začetki niso bili obetavni. Knjigo je Rowling pisala po edinburških kavarnah v obdobju, ko sta s hčerko živeli od socialne podpore. Sprva je od založnikov dvanajstkrat slišala besedico ne. Šele pri založbi Bloomsbury, trinajsti založbi po vrsti, ki ji je posredovala svoj rokopis, so zgodbe čarovniškega vajenca vzbudile zanimanje.

HARRY POTTER subr NET 1100

Vodja založbe Nigel Newton je takrat prvo branje prepustil svoji osemletni hčerki Alice. “Znova se je pojavila uro pozneje v nekakšnem transu,” je Newton nedavno povedal za britanski The Guardian. In tako se je začela pot Harryja Potterja na knjižne police, najprej britanske. Kratico J. K. Rowling ji je predlagal prav on, saj se je bal, da dečki ne bodo hoteli brati fantazijskega romana, ki ga je napisala ženska.

Še vedno veliko povpraševanje po prvi knjigi
Prva izdaja prvega dela Harry Potter in kamen modrosti je izšla v zgolj 500 izvodih v trdi vezavi. Od tega je bilo 300 izvodov poslanih v britanske šole in knjižnice, preostale so bile na prodaj v knjigarnah. Danes prva izdaja velja za zaželen zbirateljski predmet, za katerega je treba odšteti precej denarja. Tudi pri nas se na facebooku ali v antikvariatih prodaja za okoli 50 evrov.

A ko so se prvi bralci potopili v čarobni svet Bradavičarke, šole za čarovništvo, ter spoznali in vzljubili Harryja Potterja ter njegova prijatelja Hermiono in Rona, je to zagnalo manijo. Se morda spomnite celo reklam na televiziji, ko so mladi govorili o tem, kako dobra je knjiga?

No, še danes, ko so romane že zdavnaj prenesli tudi na veliko platno, se knjige še vedno zelo dobro prodajajo.

Podoba Harryja pred Hogwarts Expressom, vlakom, ki ga pelje v slavno šolo, je ena najbolj prepoznavnih knjižnih naslovnic v otroški literaturi. Naredil ga je avtor in ilustrator Thomas Taylor, takrat star 23 let in zaposlen v otroški knjigarni. V Bloomsburyju je odložil svoj vzorčni portfelj, ki prikazuje zmaje.

“Nekaj ​​dni pozneje je zazvonil telefon in (založnik) Barry Cunningham iz Bloomsburyja me je vprašal, ali bi rad naredil naslovnico za novo knjigo nove avtorice, za katero še nihče ni slišal,” je dejal Reuters. “In takoj sem bil precej navdušen, zato sem rekel da. In seveda nisem imel pojma, kaj bo to postalo.”

Zadnji, sedmi roman o Harryju Potterju je izšel leta 2007. Romani so bili do zdaj prodani v več kot 500 milijonih izvodov. J. K. Rowling se je s tem vpisala med najbogatejše Britance in najpremožnejše pisatelje na svetu.

3831022486162 1
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button