Zanimivosti

Ste vedeli?

Na današnji dan: Letalski pionir in izumitelj Franc Wels, ki je bil v Mariboru rojen na 10. februar (leta 1873), je po vzoru letečega rastlinskega semena razvil brezmotorno brezrepno letalo. Z njim je oktobra leta 1906 tudi letel.

65071702 foto1
Po vzoru modelov rastlinskega semena Zanonia macrocarpa je Wels razvil brezmotorno leteče krilo. 6. oktobra 1906 je z njim izvedel prvi brezmotorni polet v Avstro-Ogrski (drsel 250 m daleč, z višino 25 m). Foto: Sandi Sitar, Pionirsko obdobje in prva svetovna vojna, Borec, Ljubljana, 1985

To je bil prvi uspeli polet z letalno napravo, težjo od zraka, v Avstro-Ogrski in prvi s takšnim letalom – “letečim krilom” – na svetu; drsel je 250 m daleč, z višino 25 m. Ker mu ga v naslednjih letih ni uspelo usposobiti za motorno letenje, se je posvetil raznovrstnemu izumljanju in si pridobil več kot trideset patentov, ki pa tržno niso uspeli.

Leta 1908 je Wels v Parizu videl dvokrilec bratov Wright, zato se je odločil, da še sam poskusi z gradnjo podobnega. S tem je prišlo do razkola med Welsom in financerjem Etrichom, ki je vztrajal pri enokrilcu. Etrich je leta 1909 predelal Welsovo leteče krilo in izvedel prvi 100 metrski motorni polet v Avstro-Ogrski. 

Sredi tridesetih let prejšnjega stoletja se je vrnil v rodni Maribor, kjer je vzdrževal letalski poskusni laboratorij. Imel je sicer zanimive zamisli, vendar jih zaradi pomanjkanja sredstev ni mogel uresničiti. Njegove največje zasluge iz predvojnega obdobja pogosto pripisujejo bolj financerjem kot njemu.

V svojem letalskem laboratoriju v Mariboru je opravljal aerodinamične poskuse ter se posvetil predvsem razvoju “cikloidnega letala”, nekakšnega helikopterja z rotorjem na vodoravni osi; z načrtovanjem letala, ki bi se lahko navpično dvigalo in spuščalo ali pa lebdelo na izbrani točki, so se namreč tedaj veliko ukvarjali, vendar nikomur ni uspelo.

Wels Franc vir Sandi Sitar Pionirsko obdobje in pr
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button