Brez KategorijeZanimivosti

Res se bliža Martinovo

Verjetno tudi vi razmišljate, kaj bo letos na mizi za praznik Sv. Martina. Gos, puran, piščanec. No, v nemškem Schnaittenbachu v bližini Nürnberga so tatovi v pričakovanju praznika s kmetije ukradli 120 gosi.

Gosi so bile v zunanji ogradi, nekoliko stran od kmetije. Ptice pa so očitno kradli postopoma med 26. oktobrom in 2. novembrom. Kmet je ob 120 gosi in torej več kot 20.000 evrov.

Martinovo sicer praznujemo v četrtek, 11 novembra. In gos je kar nekakšen simbol praznika, saj naj bi po legendi sv. Martin, v želji da bi se izognil posvetitvi v škofa, skril v ogrado z gosmi, a ga je izdalo njihovo gaganje.

Sv. Marti

Martinovo je sicer star poganski praznik, ki sega v čas pred Kristusom. Naši poganski predniki so se v jesenskih slavjih zahvaljevali bogovom za dobro letino, miza je bila na ta dan preobložena, hkrati pa so praznovali v upanju na obilje v prihodnjem letu.

Martinovo, četudi marsikdo misli drugače, ni cerkven praznik, saj je bil med ljudmi zelo priljubljen že pred tem, prav zato ga med pokristjanjevanjem niso odpravili. So ga pa zaznamovali s svetnikom svetim Martinom, ki je bil znan po svoji skromnosti. Ko je bil star 15 let, je stopil v državno vojsko in postal častnik gardne konjenice. Legenda pravi, da naj bi kot vojak nekoč na poti srečal prezeblega berača. Svoj plašč je prerezal na pol ter mu ga eno polovico podaril, da bi ga rešil pred gotovo smrtjo.

Priljubljeni svetnik z godom v času jesenskega obilja je prevzel stara jesenska zahvalna obredja in jih ponesel skozi stoletja do danes. V Sloveniji se martinovo praznuje kot praznik vina, saj se do takrat mošt, ki je nečist in grešen, ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Letina je ob tem času že pospravljena, prihajajo hladnejši dnevi in čas je za praznovanje.

IMG 3883fds
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button