Zanimivosti

128.000 evrov za modroplavuto tuno

Na tradicionalni novoletni dražbi na tokijski ribji tržnici Tojosu so prodali več modroplavutih tunov, a cene že tretje leto zapored padajo. Najdražji je bil prodan za slabih 17 milijonov jenov oz. 128.000 evrov, kar je daleč od rekorda.

65953892

211-kilogramski modroplavuti tun je bil ulovljen v regiji Aomori na severu Japonske, ki je znana po kakovostnih tunih. Skupaj sta ga kupila operater suši restavracij z Michelinovo zvezdico Onodera Group in japonski “kralj tune” ter lastnik veleprodajne verige Yamayuki Group Jukitaka Jamaguči.

Letošnja cena je sicer daleč od rekorda iz leta 2019, ko je bil najdražji tun prodan za več kot 2,5 milijona evrov (333,6 milijona jenov). Povpraševanje po tunini je namreč zaradi pandemije manjše, posledično pa tudi najvišja cena za posameznega tuna, ki se je znižala že tretje leto zapored.

Prva dražba tunov v letu na tokijski tržnici Tojosu je tradicionalen dogodek, ki vsako leto privabi veliko trgovcev z ribami. Ponudniki včasih odštejejo ogromno denarja, da bi osvojili najdražjega tuna, za katerega velja, da prinaša srečo, pa tudi veliko reklame za kupca.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button