Zanimivosti

13. maj: zlati dan za slovenski alpinizem

13. maja 1979 ob 13.51 po nepalskem času je Nejc Zaplotnik vodji odprave na Everest Tonetu Škarji sporočil veselo vest. “Tone, na vrhu sva. Sediva pri kitajski piramidi, pa ne veva, kaj bi!”

str2

Alpinistična odprava Everest leta 1979 je bila projekt vse Jugoslavije. Vsaj tako bi lahko sklepali po vsesplošnem zanimanju, ki je na območju nekdanje skupne države vladalo zanjo. Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik sta bila namreč izjemno pogosta tema pogovorov.

Novice iz Himalaje so bile zaradi pomoči radioamaterjev redne, kar je bilo, v nasprotju z današnjimi časi, ko ima že skoraj vsak alpinist svoj satelitski telefon, nekaj posebnega. Ljudje so spremljali, kje smo, ali nam veter otežuje pogoje, katera naveza poskuša napredovati in podobno. Poleg tega je Everest poseben že zato, ker je Everest, pa tudi pred odhodom v Himalajo smo bili deležni ogromno medijske pozornosti,” se je spominjal Andrej Štremfelj.

Že konec februarja oz. v začetku marca je jugoslovanska izbrana vrsta odletela proti Nepalu, 13. maja 1979 pa sta se v alpinistično zgodovino zapisala Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik, ki sta kot člana 25-članske jugoslovanske odprave kot prva Slovenca stopila na najvišjo goro sveta. Dva dni pozneje so vrh dosegli še Slovenec Stane Belak – Šrauf, Hrvat Stipe Božić in vodja šerp, Nepalec Ang Phu.

1181632

Na 8848 metrov visoki vrh se je do danes povzpelo 18 Slovencev, ki imamo na Everest tri različne preplezane smeri, od tega eno prvenstveno smer, ženski vzpon, vzpon brez uporabe dodatnega kisika in prvi smučarski spust z vrha. Zavidljiva statistika nas uvršča v sam vrh himalajskih velesil.
Čeprav v tistih časih ni bilo ne duha ne sluha o satelitskih telefonih in so bila edina vez z domom pisma in radioamaterska povezava, je z odpravo dihala vsa Jugoslavija, dosegle so jo tudi želje jugoslovanskih političnih veljakov, da bi bilo primerno osvojiti vrh Everesta na praznik dela, 1. maja, ali pa 9. maja, na dan zmage. A alpinistični dan zmage je bil 13. maja 1979, dan zmage za celotno odpravo, ki je tri mesece garala na gori gora.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button