ZanimivostiNostalgija

5 zanimivosti o Gagarinu

“Pojehali! (Gremo!)” je zavpil 27-letni Gagarin.
61 let je od dne, ko je ruski kozmonavt Jurij Gagarin kot prvi človek poletel v vesolje. V vesoljski kapsuli Vostok 1 je enkrat obkrožil Zemljo in se vrnil na trdna tla po 108. minutah poleta.

Unknown

Tu pa je 5 zanimivosti, ki jih o tem prvem poletu morda niste vedeli:

Le 20 minut pred vzletom so Gagarinu na čelado napisali ZZSR. In razlog? Če bo uspešno pristal, ga bodo upravičeno razglasili za tujega vohuna. Leto pred tem je bilo namreč sestreljeno Ameriško izvidniško letalo Francisa Garyja Powersa, ki je nosil zelo podobno čelado. 

ddws

Kapsula ‘Vostok-1’ je bila pilotirana na daljavo, saj takrat še niso vedeli, kako bi se odzval kozmonavt v ekstremnih pogojih. Je pa Gagarin prejel kuverto s kodami za prehod na ročni nadzor. Za dostop do kod bi moral Gagarin rešiti preprost aritmetični problem – nekaj, kar bi bilo človeku v stanju velikega stresa oz. pritiska dovolj enostavno. 

images

Gagarin je na Vostok nesel tudi pištolo Makarov. Razlog seveda pristanek, če bi pristal kje v divjini in bi se moral soočiti z nevarnostjo. Zanimivo pa je, da se je prav to res zgodilo posadki Voskhod- 2, kjer je posadka morala uporabiti pištolo, da se je ubranila volkov in medvedov, po tem ko so pristali v tajgi. 

65879051

Dva dni po pristanku je Gagarina k sebi povabil Nikita Hruščev v Kremelj in ga vprašal, če je v vesolju srečal boga. Gagarin je odgovoril: “Sem”. Hruščev pa ga je prosil: “Prosim vas, samo nikomur ne povejte o tem.” Kasneje je Gagarinu to isto vprašanje postavil Patriarh Aleksej I. Gagarin je odgovoril: “Ne, oče, žal ne” In Patriarh mu je odgovoril: “Prosim te Yura, prosim te, ne povej nikomur.”

570c3e2dc4618896558b45f6

Govori se, da je Gagarin naredil dober vtis na vodjo vesoljskega programa Koroleva, ko je sledil ruski navadi in je preden je vstopil v novo zasnovano vesoljsko plovilo Vostok sezul čevlje. 

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button