Zanimivosti

Dež meteoritov

Če bi vam rekli, 15 februar pred 9timi leti, kaj se je zgodilo tako nenavadnega, da bi se spomnili še danes? Ja, takole odgovoriti je težko. Kaj pa če vam malo pomagamo.

chebarkulskij meteorit razvenchanie mifov 1

Leta 2013 je osrednjo Rusijo zajel dež meteoritov, ki so eksplodirali v zraku, delci pa so dosegli tudi tla in razbijali okna. Ranjenih je bilo okoli 1.200 ljudi. Meteorit nad Uralom v osrednji Rusiji, katerega težo ocenjujejo na 10 ton, je namreč pred padcem na Zemljo na višini 55 kilometrov devetkrat eksplodiral, njegovi delci pa so delno zgoreli v spodnjem delu atmosfere. Delci so nato dosegli Zemljo, padali pa so tudi po sicer redkeje naseljenem območju v pokrajini Čeljabinsk.

Nebesno telo – meteorit Chebarkul, “gost iz vesolja” , je drugi največji po znamenitem Tunguskem meteoritu, ki je leta 1908 padel na Zemljo.

Eksplozija je imela moč primerljivo s 30-kratno ekspozijo odvržene bombe nad Hirošimo. Ruska akademija znanosti ocenjuje, da je meteor imel maso 10.000 ton in da je vstopil v ozračje s hitrostjo najmanj 54.000 km/h (15 km/s ali približno 44-kratna hitrost zvoka). Pri eksploziji je nastal udarni val z močjo približno 500 kiloton. Po poročilih je bilo poškodovanih približno 1.200 ljudi, predvsem s steklom iz oken, ki jih je razbil udarni val. Poškodovanih je bilo približno 3.000 zgradb v šestih mestih po vsej Uralski regiji.

Ekaterinburg view of 2013 meteor event
Sled meteorja, kot je bila vidna iz Jekaterinburga

Ob njegovem razpadu v Zemljini atmosferi se je razvila svetloba, ki je bila močnejša od Sonca, čez atmosfero do razpada pa je potoval približno 30 sekund. 

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button