Zanimivosti

Elzi Budau srebrni red za zasluge

Predsednik republike Borut Pahor je podelil odlikovanja trem kulturnikom. Srebrni red za zasluge sta prejela pesnica in šansonjerka Elza Budau ter koreograf in plesalec Edward Clug. Medaljo za zasluge je prejel dirigent Ervin Hartman.

65996755

Elza Budau je odlikovanje prejela za izjemen ustvarjalen opus poezije, šansonov in popevk. V utemeljitvi so jo označili za prvo pesniško ime slovenske popevke in šansonov. Na pot avtorice besedil uglasbenih pesmi je stopila s prevodom pesmi Laura, ki jo je v angleščini pel Frank Sinatra. Napisala je več kot tisoč besedil za popevke, šansone in tudi narodno-zabavne pesmi, kar jo uvršča med najplodovitejše avtorje.

“Njene pesmi generacije Slovenk in Slovencev prepevajo še danes, med njimi so znamenita Poletna noč, pa tudi Nasmeh poletnih dni, Ti si moja ljubezen, S teboj, Pegasto dekle, Sto majhnih nežnosti, Brez besed in Samo nasmeh je bolj grenak.”

65996754

V zgodovino festivala Slovenska popevka je zapisana kot avtorica z največ besedili za pesmi, ki so bile uvrščene v program in ji tako ali drugače skoraj vedno prinesle zmago bodisi žirije bodisi občinstva. “Njena besedila skupaj z melodijami največjih slovenskih skladateljev tako imenovanih lahkih not ustvarjajo umetnine, ki so preživele desetletja in so danes del zakladnice narodovega spomina,” navaja utemeljitev. Za ustvarjalni opus je med drugim prejela Ježkovo nagrado za življenjsko delo leta 2007.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button