Zanimivosti

Ko zbudi se Maček Muri…

46 let jih ima, točno, ena najbolj znanih slovenskih pravljic. Maček Muri in prijatelji Kajetana Koviča. Priznajmo, vsi smo Murija brali, pa zaradi Nece Falk tudi prepevali.

Muri macek

8. decembra leta 1975 je izšla, kot rečeno jo je napisal Kajetan Kovič, z ilustracijami pa jo je opremila Jelka Reichman. Slikanico so natisnili že v več kot 150.000 izvodih, še danes pa se uvršča na sezname 10 najbolj izposojenih knjig v slovenskih knjižnicah.

To je pravljica o črnem mačku iz Mačjega mesta, o njegovi prijateljici Muci Maci, o mačjem razbojniku Čombeju in drugih mačkah iz Mačjega mesta. Pisatelj Kajetan Kovič je v kratki zgodbi odlično prikazal prisrčno ozračje mačjega sveta. Knjiga obsega šestindvajset strani, na katerih se zgodba prepleta s pesmimi.

Čeprav je bila pravljica že kmalu izjemno priljubljena, pa jo je med slovenske literarne zvezde dokončno vkovala njena glasbena adaptacija. Kajetan Kovič je namreč na turneji po svojega prijatelja in kitarista Jerka Novaka prosil, da skupaj s svojo ekipo ustvari glasbeno podobo za pravljico. Tako je v sodelovanju z Neco Falk najprej nastal radijska igra, nato pa legendarni album pesmi o življenju v mačjem mestu, ki 35 let po njegovem nastanku še vedno sodi med najbolj predvajane slovenske otroške plošče.

65072592 1988 jerkonovakkajetankovicnecafalk
Jerko Novak, Kajetan Kovič in Neca Falk so skupaj sodelovali že prej, zato je bila naveza za ustvarjanje glasbe o mačku Muriju samoumevna. Foto: Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Knjiga je prevedena v hrvaški, srbski, nemški in italijanski jezik. Izšla je v šestnajstih ponatisih (prvič je izšla leta 1984; zadnji ponatis leta 2007).

Zgodba o Mačku Muriju je leta 1992 dobila nadaljevanje v knjigi Mačji sejem.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button