Zanimivosti

Konec premikanja ure….za zdaj le v ZDA

Ameriški senat je v soglasno potrdil predlog zakona, s katerim bi bil nedeljski prehod na poletni čas zadnje premikanje ure v ZDA. Večina senatorjev se povsem strinja, da ni smiselno pozimi dodatno skrajševati že tako kratke dneve.

premik ure 2022 2023 2024 2025 2026 prestavitev ure

Predlog mora sicer potrditi tudi predstavniški dom, na koncu pa je potreben še podpis predsednika ZDA Josepha Bidna. Predsednica predstavniškega doma demokratka Nancy Pelosi je že napovedala, da bodo predlog senata pozorno preučili.

Predlog zakona je v postopek vložil republikanec Marco Rubio in ga poimenoval zakon o zaščiti sončne svetlobe. “Po novem ne bomo več ponavljali te neumnosti s spreminjanjem časa,” je dejal Rubio. Nekaj pomislekov so imeli senatorji iz severnih mrzlih držav, kjer se bodo morali otroci pozimi zbujati v še bolj trdni temi kot sicer, a na koncu predlogu v senatu ni nasprotoval nihče.

Kaj pa pri nas in v Evropski uniji?

Premik ure na poletni čas in zimski čas bomo v Sloveniji izvedli tudi v letih 2022, 2023, 2024, 2025 in 2026. Evropska komisija je namreč v Uradnem listu EU objavila Časovni razpored poletnega časa za obdobje od leta 2022 do leta 2026.

Čas, ko uro premalnemo na poletni čas in tako prvi premik ure bomo naredili na zadnjo nedeljo v mesecu marcu 2022. Ta bo tokrat na datum 27. marec 2022. Takrat bomo ob 2:00 zjutraj kazalce ure prestavili za eno uro naprej, torej na 3:00. Dan pa se bo v večeru podaljšal za eno uro. Imeli bomo “daljši dan” zvečer, zjutraj pa bo dlje tema.

Zgodovina premikanja ure:

Prvi, ki je zares predlagal prehod na poletni čas, je bil angleški gradbenik William Willet. Prva država, ki mu je prisluhnila in začela premikati uro, je bila Kanada (1908). V Evropi je bila prva Nemčija (1916), sledile so ji Francija, Velika Britanija in Avstrija. Med drugo svetovno vojno se je poletnega časa posluževal tudi Adolf Hitler, zato še danes marsikdo reče premikanju urnih kazalcev “Hitlerjeva ura”. Čeprav so po drugi svetovni vojni poletni čas ukinili, so ga zaradi energetske krize v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja ponovno vpeljali.

Islandija, Japonska, Južna Koreja, Tajvan, Rusija, Kitajska, Indija, Južna Amerika in Južnoafriška republika ure nikoli ne premikajo, ampak so vseskozi v zimskem času.

Zimski čas je glede na Sonce tisti, ki je naraven. Poletni čas je bil uveden z zakonom, torej z odlokom, in na splošno je to stvar posamezne države oziroma v našem primeru stvar Evropske unije. Slovenci smo poletni čas pričeli uporabljati 27. marca 1983, podlaga pa je bil Zakon o računanju časa, ki je bil skoraj pol leta pred tem sprejet v skupščini Socialistična federativna republika Jugoslavija.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button