Zanimivosti

Mozartove kroglice kmalu le še spomin?

Prav gotovo poznate znamenite Mozartove kroglice. No, očitno je tudi njih oziroma podjetje, ki jih izdeluje, udarila posledica epidemije. Podjetje Salzburg Schokolade, ki proizvaja znamenite Mozartove kroglice, se je namreč znašlo v stečajnem postopku. Glavni razlog za to so velike izgube, ki jih je povzročilo nizko povpraševanje med pandemijo.

51q3Tt FzuL

Glavna vzroka za finančni zlom podjetja naj bi bila izguba velikega naročila leta 2016 in padec povpraševanja v koronskem letu 2020, ko je podjetje zabeležilo 1,2 milijona evrov izgube. Ogroženih je okoli 140 delovnih mest, na poplačilo čaka 614 upnikov, zaposleni pa ostajajo brez novembrskih plač.

Finančne obveznosti podjetja iz mesta Grödig po prvih podatkih obsegajo 27,29 milijona evrov, njegova sredstva pa znašajo 23,35 milijona evrov. Preživetje podjetja je pod vprašajem, stečajni postopek pa ne vpliva na hčerinsko tovarno na Češkem.

Močno jih je prizadela pandemija

Družba Salzburg Schokolade je v zadnjih letih še uspela ustvarjati dobičke, vendar jo je pandemično leto 2020 močno udarilo. Zelo se je zmanjšalo število turistov, prireditev in posebnih dogodkov, kot so rojstnodnevne zabave in poroke, zato se je povpraševanje po njihovih sladicah zmanjšalo. Ob tem sta bili prodajalni na Dunaju in v Salzburgu zaradi omejevalnih ukrepov nekaj časa tudi zaprti.

image a3f98eec 0ce8 4c20 86d1 7cf44626269f

Zgodovina

Paul Fürst je leta 1884 odprl prodajalno slaščic v Salzburgu, ki jo je želel povzdigniti na raven tistih v Parizu in na Dunaju. Tako je po številnih letih eksperimentiranja ustvaril še danes slavno Mozartovo kroglico (die Mozartkugel). Ta je osvojila tamkajšnje prebivalce, kasneje pa ves svet.

Kljub velikemu uspehu pa slaščičar ni zaščitil originalnega recepta (das Rezept) ali imena. Tako so slavno čokoladno kroglico po podobnem receptu kmalu začele delati in prodajati številne slaščičarne v Salzburgu. Kasneje si je Paul Fürst prizadeval, da bi zaščitil (schützen) ime. A ob poplavi novih kroglic s svojim imenom celotne znamke ni mogel zaščititi. Tako danes številni proizvajalci (der Hersteller) prodajajo kroglice pod imenom Mozartova kroglica, Fürst pa si je izbojeval, da njegova nosi ime »Original Salzburg Mozartkugeln«.

Ustvarjanje Mozartove kroglice je prava umetnost

Po izvirnem receptu ima Mozartova kroglica v sredini marcipan (das Marzipan) iz pistacije (die Pistazie). Obdaja ga lešnikova krema (die Haselnusscreme). Kroglico nato nabodejo na leseno paličico (das Holzstäbchen) in jo oblijejo s temno čokolado (dunkle Schokolade). Ko iz kroglice odstranijo paličico, v njej ostane majhna luknja (das Loch). To prav tako zapolnijo s temno čokolado. Tako praline ni popolne okrogle oblike – po majhnem »repku« čokolade namreč vidimo, da je šlo za ročno izdelavo (die Handarbeit).

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button