Zanimivosti

Na dananšnji dan: 16 marec

Tan Maroon Thanksgiving Spread Turkey Dinner Photo Instagram Post 1 1 2

Leta 597 pr. n. št. so Babilonci zavzeli Jeruzalem.

Leta 1521 je Ferdinand Magellan s svojo odpravo na poti okoli sveta pristal na Filipinih, kjer so ga čez dober mesec ubili domačini.

Leta 1815 se je princ Willem iz vladarske hiše Orange-Nassau razglasil za kralja Združenega kraljestva Nizozemske in z ustavo postal prvi kralj te države.

Leta 1848 so v sklopu marčne revolucije tudi v Ljubljani prebivalci mesta in okolice, del drobne buržoazije in študentje pripravili revolucionarne manifestacije. Napadli in uničili so mitnice, čuvajnice in ustanove, ki so že navzven prestavljale stari fevdalni sistem in njegovo izkoriščanje.

Leta 1856 se je rodil Napoleon Eugene Louis John Joseph, imenovan tudi Napoleon IV., edini potomec francoskega cesarja Napoleona III.

Leta 1867 je Joseph Lister prvi izdal članek o razkuževanju pri operacijah.

Leta 1911 se je na Bavarskem rodil nemški zdravnik Josef Mengele, poimenovan tudi Angel smrti. Bil je nacistični zdravnik v koncentracijskem taborišču v Auschwitzu, kjer je nadzoroval delovanje plinskih celic in izvajal grozljive poskuse na ljudeh.

Leta 1912 je Lawrence Oates, član Scottove odprave na južni tečaj, zapustil šotor in se bolan odpravil v sneg. Preden je šotor zapustil, je dejal: “Ven grem in me morda ne bo tako kmalu nazaj.” Vrnil se ni nikoli več.

Leta 1914 je Henriette Caillaux, žena francoskega ministra Josepha Caillauxa, streljala na urednika časopisa Le Figaro, Gastona Calmeta.

Leta 1924 je svobodno pristanišče Reka uradno anektiral Mussolini oziroma pripadniki njegovega režima.

Leta 1925 se je rodil mehiški kemik in soizumitelj kontracepcijske tabletke Luis E. Miramontes.

Leta 1926 je Robert Hutchins Goddard v Auburnu v ameriški zvezni državi Massachusetts izstrelil prvo raketo na tekoče gorivo.

Leta 1930 je umrl španski diktator Miguel Primo de Rivera.

Leta 1935 je Adolf Hitler v Nemčiji ukazal ponovno oboroževanje, kar je bila jasna kršitev mirovnih pogojev pogodbe iz Versaillesa.

Leta 1939 sta se poročila egiptovska princesa Favzia in iranski šah Mohamed Reza Pahlavi.

Leta 1945 se je končala bitka na Ivo Jimi. Nekaj japonskih vojakov se ni predalo in se je še naprej spopadalo z ameriškimi vojaki.

Leta 1945 so britanski bombniki v 20 minutah uničili 90 odstotkov nemškega mesta Wurzburg. Umrlo je okoli pet tisoč ljudi.

Leta 1962 je letalo Flying Tiger Line Super Constellation izginilo nad zahodnim delom Tihega oceana. 107 ljudi je ostalo pogrešanih.

Leta 1963 je na Baliju izbruhnil vulkan Mount Agung. Umrlo je okoli 11 tisoč ljudi.

Leta 1968 so v pokolu v vasi Mi Laj ameriški vojaki pobili od 350 do 500 vietnamskih otrok, žensk in moških

Leta 1978 so italijanske rdeče brigade ugrabile politika in nekdanjega premierja Italije Alda Mora. Po 55 dneh neuspelih zahtev so pripadniki rdečih brigad voditelja krščanskih demokratov in zmernega socialista usmrtili, njegovo telo pa odvrgli na neki ulici v Rimu.

Leta 1978 se je supertanker Amoco Cadiz tri milje od Britanije prelomil na dva dela, potem ko je nasedel na skale Portsall Rocks. Iz tankerja je iztekla ogromna količina nafte, to razlitje pa velja za peto največje razlitje surove nafte v zgodovini.

Leta 1988 je v napadu s kemičnim orožjem in strupenimi plini v iraškem mestu Halabdža umrlo okoli 7.000 ljudi, večinoma Kurdov.

Leta 1993 je v snežnem metežu na Vzhodni obali ZDA umrlo 184 ljudi.

Leta 1994 je umetnostna drsalka Tonya Harding priznala, da je sodelovala v zaroti, s katero so želeli prekriti dokaze o napadu na Nancy Kerrigan.

Leta 1998 se je papež Janez Pavel II. opravičil za nedelovanje kristjanov, med drugim tudi duhovnikov, v drugi svetovni vojni, posebej še v holokavstvu.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button