Zanimivosti

Na današnji dan: 1. marec

Tan Maroon Thanksgiving Spread Turkey Dinner Photo Instagram Post 2
  • Leta 1565 je bilo ustanovljeno mesto Rio de Janeiro. Mestna občina ima danes več kot 6,5 milijona prebivalcev, število prebivalcev širšega mestnega območja pa ocenjujejo na več kot 13 milijonov. S tem je za São Paulom drugo največje brazilsko mesto, do preselitve prestolnice v Brasílio v letu 1960 pa je opravljalo tudi to vlogo. Kraj, kjer danes stoji mesto, so januarja 1501 kot prvi Evropejci dosegli portugalski raziskovalci, ki jih je vodil Italijan Amerigo Vespucci. Mislili so, da je Guanabarski zaliv estuarij, zato so ga poimenovali Januarska reka. Mesto je bilo ustanovljeno šele 1. marca leta 1565, ko ga je portugalski vitez Estácio de Sá v čast svojega kralja Sebastjana I. imenoval São Sebastião do Rio de Janeiro (Sveti Sebastijan Januarske reke).
  • Leta 1692 se je v Salemu začelo sojenje čarovnicam. V Salemu so namreč leta 1692, v dobi puritanstva in pretirane verske gorečnosti, zaprli, obsodili in kasneje pogubili več kot 20 ljudi, predvsem »čarovnic«, a tudi nekaj moških, ki so obtoženim ženskam stopili v bran. Šest deklet je namreč s pomočjo razbitih jajc poskušalo ugotoviti, kakšnega ženina bodo dobile. Starši jim takšnih iger niso dovoljevali, in ko so jih zasačili, so prebrisanke zaigrale napade in obsedenost. Za svoje stanje so obdolžile nekaj žensk, ki v mestu že tako niso bile priljubljene. Med njimi so bile Bridget Bishop, vdova, ki niti v cerkev ni hodila, revna Tituba, ki je bila primerna tarča že zaradi temne polti, pa mestna klošarka Sarah Good itd. Skratka, sama odlična žrtvena jagnjeta, zato ni nihče niti poskušal podvomiti o »obtožnici« mladih deklet. Brez pravih dokazov so bile ženske po hitrem postopku spoznane za krive. Očitno so bili sodniki že pred sojenjem prepričani, da se je v njih utelesil hudič. Priložnost dela tatu in kmalu je bila čarovništva obdolžena kopica žensk, ki so se komu zamerile. Četudi bi jih priznanje rešilo muk, tega nobena ni hotela storiti.
  • Leta 1872 je bil kot prvi narodni park na svetu ustanovljen Yellowstone National Park.
  • Leta 1908 je bil umorjen portugalski kralj Carlos I. Med vožnjo po lizbonskih ulicah z odprto kočijo so ga ustrelili revolucionarji.
  • Leta 1921 je Jaroslav Hašek predstavil svoje zgodbe o dobrem vojaku Švejku.
  • Leta 1954 so Američani na atolu Bikini v Pacifiku izvedli poskus z jedrsko bombo Castle Bravo, ki je imela moč 15 megaton. Izid poskusa je bilo največje radioaktivno onesnaženje, ki so ga povzročile ZDA.
  • Leta 2006 se je v Sloveniji pričelo dvojno označevanje cen v tolarjih in evrih, ki je trajalo do junija 2007. Dvojno označevanje cen se je pričelo 1. marca 2006 in je trajalo do junija 2007. Kot slovenska nacionalna valuta pa se je evro začel uporabljati 1. januarja 2007, po tem ko je Slovenija izpolnila Konvergenčne kriterije in ko je to odločitev 15. junija 2006 sprejel Evropski parlament. Uvedba je potekala po načinu t.i. “velikega poka” – dvojni obtok evrogotovine in tolarjev je trajal 14 dni.
16093213
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button