Zanimivosti

Na današnji dan: 17 marec

Leta 1917 se je rodil ameriški pevec popevk in džezovski glasbenik.

Send for me. Tea for Two. Mona Lisa. In še in še….saj ste ga poslušali verjetno tudi vi? Morda malo pomagamo z imenom, ki nam gre veliko bolje v uho. Nat King Cole. To pa je že bolj znano kajne?

Nat King Cole velja za enega najbolj priljubljenih pianistov in pevcev v zgodovini glasbe 20. stoletja. Rodil se je v mestu Montgomery v ameriški zvezni državi Alabama kot Nathaniel Adams Cole v cerkveno družino (njegov oče je bil duhovnik, mati pa cerkvena oganistka) treh bratov in ene polsestre. Glasba se jim je vsem pretakala po žilah, Nat je pričel z igranjem na orgle. Prva učiteljica je bila njegova mama.

images

Glasbeno kariero je Cole pričel z dirigiranjem v orkestru, ob tem pa je nastopal tudi v bandu skupaj z bratom Eddiejem. Pozneje je kot pianist ustanovil svoj prvi trio – King Cole Swingsters, ki sta ga sestavljala še kitarist Oscar Moore in basist Wesley Prince. Na njegov glasbeni razvoj je močno vplival tudi priznani jazzovski pianist Earl Hines. Prvih deset let je tako nastopal kot jazzovski pianist, nato pa vendarle dodal svoj prepoznaven vokal in se uveljavil kot izjemno popularen pevec.

Njegov žametni glas je kmalu navdušil množice, njegove interpretacije pesmi pa so še danes jazzovske klasike.

the true story behind nat king coles the christmas song 2

Cole je bil eden prvih Afroameričanov, ki je vodil svojo oddajo na televiziji – The Nat King Cole Show, preizkusil pa se je tudi kot filmski igralec. Zaigral je v več krajših in dokumentarnih filmih, med večjimi vlogami pa velja omeniti upodobitev skladatelja W. C. Handyja v biografskem filmu Allena Reisnerja z naslovom St. Louis Blues.

the true story behind nat king coles the christmas song 3

Umrl je star komaj 45 let, 15. februarja 1965, za posledicami raka na pljučih. 

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button