Zanimivosti

Na današnji dan: 2. marec

Tan Maroon Thanksgiving Spread Turkey Dinner Photo Instagram Post 1
  • Leta 1836 je Teksas oklical neodvisnost in si nadel ime Lone Star (Samotna zvezda). Združene države – Amerike so republiko takoj priznale in jo šele leta 1845 sprejele v zvezo kot 28. po vrsti, kar je naslednje leto povzročilo mehiško-ameriško vojno.
  • Leta 1855 je Aleksander II. postal ruski car.
  • Leta 1866 se je rodil Matija Benčan, ki velja za začetnika tekmovalne rkoborbe in dviganja uteži v Sloveniji.
  • Leta 1933 je bila v New Yorku premiera filma King Kong. 

    Marcel Delgado je naredil model 5,5 metra (18 čevljev) visoke gorile v merilu en inč – en čevelj. V filmu sta igrala dva aluminijasta modela z lateksom in zajčjim krznom, en malo večji model za newyorške scene in en majhen svinčen model s krznom za sceno na Empire State Buildingu. Kongova gumijasta koža se je na obrazu zaradi studijskih luči hitro presušila, zato so jo morali velikokrat zamenjati. Za Kongovo rjovenje so uporabili zvoke levjega rjovenja. Film, ki so ga snemali osem mesecev, je bil v končni različici dolg sto minut, prvič pa so ga prikazali 2. marca 1933 v Radio City Music Hallu v New Yorku. V prvih štirih dneh so razprodali vseh deset predstav na dan – največ za katerikoli dogodek v zaprtem prostoru. Film je v štirih dneh zaslužil skoraj 90 tisoč dolarjev. Film pa je svetovno premiero doživel 23. marca 1933 v Hollywoodu, drugod po svetu pa so ga pričeli prikazovati 10. aprila.
scene King Kong Merian C Cooper Ernest

Revija Variety je takrat ocenila, da film gledalcem nudi bogato izkušnjo, če le zmorejo odmisliti to, da je King Kong v bistvu stroj. New York Times pa je film označil za očarljivo pustolovščino. Tedanja Nemčija je zaradi domnevne sovražnosti do “arijske ženskosti ” film prepovedala.

  • Leta 1949 je pilot James Gallagher v Fort Worthu v Teksasu pristal s svojim letalom B-50 Superfortress Lucky Lady II in kot prvi človek obletel svet. Za polet brez vmesnega pristanka je potreboval 94 ur in eno minuto.
  • Leta 1962 se je rodil ameriški pevec, pisec besedil in igralec Jon Bon Jovi, ki je zaslovel skupaj s skupino Bon Jovi.
  • Leta 1962 je Wilt Chamberlain v dresu Philadelphie New Yorku nasul 100 točk, kar je rekord košarkarske Lige NBA.
  • Leta 1995 je bila ustanovljena spletna stran Yahoo!.
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button