Zanimivosti

Nedeljsko kosilo točno opoldne?

Na Statističnem uradu Slovenije so se pozabavali s tem stereotipom, da je nedelja opoldne rezervirana za kosila in to z govejo juho.

V nedeljo pa ni na mizi tradicionalno samo goveja juha ampak so tudi obvezno krompir, ponavadi pražen, solata, ponavadi okisana, z oljem in posoljena ter kos govedine iz juhe. Če tega v nedeljo ni bilko na mizi, potem domači niso imeli občutka, da so imeli svečano, tradicionalno normalno nedeljsko kosilo. Takšna juha in ostali obedi so morali vedno biti na mizi. Nemalokrat pa potem na koncu še kakšna potica ali pa kava. In kar je najpomembneje, popoldanski počitek s polnim želodcem. In? kaj so ugotovili na SURSU?

V letu 2018 je v Sloveniji ob nedeljah lahko nestrpno pričakovalo, da sta se kazalca na uri poravnala na 12:00, 577.544 družin. V njih je živelo malo manj kot 1,7 milijona prebivalcev ali 81 % vseh prebivalcev Slovenije.

Med družinami z otroki  je bilo največ, 55 %,  družin z enim otrokom; družin z dvema otrokoma je bilo 36 %. Družin z 10 ali več otroki je bilo 15.Med vsaj 16 let starimi osebami v Sloveniji je bilo v letu 2020 92 % takih, ki so se vsaj enkrat na mesec družile s prijatelji ali sorodniki ob pijači ali na kosilu.

Vsak član gospodinjstva v Sloveniji je v 2020 porabil doma povprečno 14 kg govejega mesa, 48 kg krompirja in 11 kg zelene solate. Ni znano, kolikšne količine teh živil so bile porabljene za nedeljska kosila.

Pa je nedeljsko kosilo res točno opoldne? Tega stereotipa ne moremo potrditi, saj raziskovanja o tem, kdaj prebivalci Slovenije kosijo in kako nestrpno čakajo na kosilo, še nismo izvedli.

Tako torej odgovarjajo na Statističnem uradu. Mi pa k temu dodajajmo…ni važno kaj ste skuhali. Važno da je iz ljubezni! In da je ta tudi okoli mize! Pa dober tek!

merlin 195891063 a48ef8ce acd1 4579 8741 c9fbca345ccc articleLarge 5
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button