Zanimivosti

Sveti Patrik, največji praznik za Irce

St. Patrick`s day – irski nacionalni praznik, je tipično irsko praznovanje z veliko pijače in norenja, značilnega za »zeleni otok«, praznujejo ga vsako leto na god sv. Patrika, torej 17. marca. Sveti Patrik je  eden izmed najbolj priljubljenih svetnikov, saj je združil nezdružljivo – vero in pivo.

Irci dan Sv. Patrika praznujejo vsako leto 17. marca že od 17. stoletja naprej. Prva parada na dan Svetega Patrika se je odvila leta 1737, ko so se zeleno obarvali irski priseljenci v Bostonu. V tem času je praznovanje postalo simbol irske razpoznavnosti po vsem svetu in tudi že močno prerasel meje domovine. Postal je del evropskega kulturnega izročila, zato ga praznuje vedno več »neircev«. Na irskem so ta dan zaprte šole, banke, uradi in trgovine, po drugi strani pa so v zakonu do nedavnega imeli napisano celo, da se ta dan pubi in gostilne »ne smejo zapreti«.

St. Patrick painting in church Basilica di Santa Maria Ausiliatrice shutterstock 447009772

Kdo je Sv. Patrik?

Patrik se je rodil na ozemlju rimske Britanije. Ko je bil star okrog 16 let, so ga ugrabili irski razbojniki in ga odpeljali na Irsko kot sužnja. Tam se je naučil irskega jezika. Po šestih letih mu je uspelo pobegniti in se vrniti v domovino.

Doma je vstopil v krščanstvo in postal škof. Potem se je vrnil na Irsko kot misijonar. Pri svojem oznanjevanju je imel veliko uspeha in po njegovi zaslugi je postala Irska močno krščanska dežela.

Sv. Patrik je dejal, da se mu je prikazal angel in mu naročil, naj poskrbi, da bodo pogani sprejeli krščansko vero. Na obisku pri kralju je izruval triperesno deteljico in z njegovo pomočjo razložil troedinost v krščanstvu. Kralj je bil menda tako očaran, da je sv. Patriku dovolil neomejeno širjenje krščanstva po njegovem kraljestvu.

Vsak dan se po svetu popije približno 3 milijone litrov Guinnessa – najbolj znanega irskega piva, na dan sv. Patrika se to število poveča na 10 milijonov litrov. Na dan Svetega Patrika prodaja piva sicer poskoči za kar 150 %.Poleg piva, v potokih teče tudi viski.

Zanimivost
65972147

Kako pomemben vpliv je imel Sv. Patrik, se kaže tudi prek njegovih simbolov, ki so danes simboli Irske ‒ triperesne deteljice (ang. shamrock), ki naj bi jo po legendi uporabil, da je poganskim Ircem predstavil Sveto Trojico, in zelene barve. Kroži tudi legenda, da je prav sveti Patrik pregnal iz Irske vse kače.

V Sloveniji sicer po podatkih statističnega urada živi 59 irskih državljanov.

SURS

Na današnji dan se praznika in Ircev spomnijo marsikje po svetu in v zeleno odanejo stavbe ali celo reke, kot to od leta 1962 v Čikagu v Združenih državah Amerike. Tam je današnji dan zelo pomemben, v ZDA namreč živi skoraj 35 milijonov Američanov, ki imajo korenine na Irskem.

shutterstock 1377008948 scaled 1
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button