Zanimivosti

Svetovni dan dostojnega dela

Da, vi imate srečo, da ste z delom že končali. A spomini ostajajo. Tudi na to, kako so se do vas vedli nadrejeni. Kako so cenili vaše delo. In koliko ste z njim “zaslužili” za pokojnino. 7. oktober je svetovni dan dostojnega dela. In kako “dostojno” je delo pri nas?

BeFunky sample 5

7. oktober se obeležuje kot svetovni dan dostojnega dela od leta 2008, in sicer vsako leto. Dostojno delo prinaša poleg dostojnega plačila za opravljeno delo in enakih možnosti za vse tudi socialno stabilnost in varnost. Svetovni dan dostojnega dela je priložnost, da ocenimo dogajanje in stanje na slovenskem in evropskem trgu dela. Kot kaže prva polovica leta 2021, trg dela po nenavadnem letu 2020, v katerem nas je vse presenetila pandemija covida-19, okreva.

Stopnja brezposelnosti se je po enem letu ponovno spustila pod 5 % in je bila 4,3-odstotna. Hkrati se povečuje število prostih delovnih mest, kar kaže, da se potreba po delovni sili povečuje.

Čeprav trg dela na splošno počasi okreva, so anomalije, ki so obstajale že pred pandemijo covida-19, ostale, npr. prekarno delo. V Sloveniji je bilo v 2020 med delovno aktivnimi 2,7 % takih, ki so opravljali prekarno delo ali so bili delovno aktivni s pogodbami, krajšimi od 3 mesecev. V celotni EU-27 je delež takih znašal 2,2 %. V Sloveniji je bil torej odstotek »prekarcev« nekoliko višji od evropskega povprečja. Najvišja deleža »prekarcev« sta imeli Francija in Hrvaška (4,9 %).

BeFunky sample 4


18 % delovno aktivnih je delalo ob sobotah in nedeljah
.
Z dostojnim delom lahko povežemo tudi delovne razmere. Med nestandardne delovne razmere spada npr. delo ob neobičajnih urah (zvečer, ponoči) ali delo ob sobotah in nedeljah oz. med vikendi. V Sloveniji je v 2020 opravljalo delo tudi med vikendi približno 18 % delovno aktivnih, v celotni EU pa nekaj več kot petina. Ta delež se je v zadnjih letih zniževal, najbolj pa se je znižal prav v 2020 (v EU s 25,8 % na 22,4 %).

Za Slovenijo je značilna nizka plačna vrzel med spoloma. V letu 2020 se je ta še nekoliko znižala. Po začasnih podatkih strukturne statistike plač je znašala 2,2 %, kar je bilo za 3,6 odstotne točke manj kot v letu 2019.Povprečna mesečna neto plača moških je v letu 2020 znašala 1.261 EUR, žensk pa 1.242 EUR. Povprečna mesečna bruto plača v 2020 je bila, tudi po začasnih podatkih, 1.936 EUR, za 85 EUR višja od plače v 2019.

Bi rekli, da je pri nas delo dostojno plačano? No, na to naj si vsak odgovori sam. Vam pa želimo predvsem, da gledate naprej! V to, kako boste čim več časa z vašimi, aktivni in veseli! Četudi to marsikdaj še zdaleč ni lahko!

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button