Zanimivosti

Tudi vi vedno obujete copate?

Ko pridete domov, kaj naredit najprej? Obujete copate? Ko se sprehajate po hiši oz. stanovanju, to počnete s copati? In kaj ponudite gostu, ki pride na obisk? Copate?

Raziskava, ki jo je pred osmimi leti izvedel profesor na fakulteti za družbene vede, kulturolog Peter Stanković v sodelovanju s sodelavci in študenti, je pokazala, da je preobuvanje v copate v Sloveniji močno razširjena oziroma kar samoumevna navada. Kar 97 odstotkov intervjuvancev se doma preobuje v copate, 85 odstotkov pa sezuvanje čevljev pričakuje tudi od gostov. »Gre za zelo razširjeno slovensko kulturno posebnost,« je zapisal Stanković v članku Pravila preobuvanja v copate in vprašanje slovenske oblačilne kulture, objavljenem v knjigi več avtorjev z naslovom Moda in kultura oblačenja.

Raziskava je tudi pokazala, da je v Sloveniji razlog za preobuvanje v copate higienskega oziroma praktičnega značaja, da torej fizične umazanije ne nosimo v dom.

Kdaj je nastala navada preobuvanja v copate na Slovenskem, ni znano. Po mnenju nekaterih naj bi jo začeli ljudje s podeželja, ko so se zlasti po drugi svetovni vojni množično preseljevali v mesta, čeprav se prej na podeželju niso preobuvali. 

Kako pa je s copati po svetu?
Američani doma načeloma ne sezujejo čevljev, Skandinavci na drugi strani namesto copat obujejo le tople nogavice. Navade po svetu so različne. V arabskih državah je običaj, da se sezuje in se gre naprej, a le v nogavicah. Simbolno je zunaj umazan svet in to umazinijo pustiš zunaj.

Slovenija je v letu 2020 uvozila za 32 milijard evrov blaga, od tega za 4 milijone evrov copat ali 1,4 milijona parov copat. Največ jih je uvozila iz Italije, Kitajske in Nemčije, nekaj pa tudi iz bolj »eksotičnih« držav,  na primer iz Pakistana, Vietnama in Brazilije. Sicer je bil uvoz copat v 2020 količinsko najmanjši v zadnjih nekaj letih.

merlin 195891063 a48ef8ce acd1 4579 8741 c9fbca345ccc articleLarge 6
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button