Zanimivosti

Za 30 let pomladili kožne celice 53-letnice

Se obeta velik preboj? Da bi v prihodnosti še bolj uspešno zdravili sladkorno bolezen, bolezni srca in nevrološke motnje.

Znanstvenikom iz Cambridgea je namreč uspel velik dosežek, za 30 let so pomladili kožne celice 53-letne ženske. Delno so namrel obnovili delovanje starejših človeških celic in obnoviti biološko starost. V poskusih, ki so simulirali kožno rano, so se delno pomlajene celice začele obnašati kot bolj mladostne celice.

O tem smo že dolgo sanjali. Številne pogoste bolezni se s starostjo poslabšajo, zato je misel, da bi tako pomagali ljudem, zelo vznemirljiva,” je dejal vodja študije, profesor z inštituta Babraham v Cambridgeu Wolf Reik. Dodal je, da upa, da bo mogoče tehniko sčasoma uporabiti za daljše ohranjanje zdravja starejših ljudi, vendar je študija, ki je bila objavljena v znanstveni reviji eLife, v zelo zgodnji fazi.

Babraham Hall

Se spomnite ovce Dolly?

Zagotovo se spomnite klonirane ovce Dolly, kjer so raziskovalci na inštitutu Roslin blizu Edinburga razvili metodo spreminjanja celic mlečne žleze odrasle ovce v zarodek. To je privedlo do nastanka klonirane ovce Dolly. Takrat je bil cilj raziskovalcev, da bi to tehniko nekoč lahko uporabljali za ustvarjanje tako imenovanih človeških zarodnih matičnih celic, ko so upali, da bi jih lahko razvili v posebna tkiva, kot so mišice, hrustanec in živčne celice, s katerimi bi nadomestili obrabljene dele telesa. Pozneje so znanstveniki razvili novo metodo IPS, ki je vključevala dodajanje kemikalij odraslim celicam za približno 50 dni, kar je povzročilo genetske spremembe, ki so odrasle celice spremenile v matične celice.

60864504 401

Pospeševanje celjenja

Ekipa profesorja Reika je tehniko IPS uporabila na 53-letnih kožnih celicah. Vendar so kemično kopel skrajšali s 50 na približno 12 dni. Celice se tako niso spremenile v zarodne matične celice, temveč so se pomladile v kožne celice, ki so bile videti in so se obnašale kot celice 23-letne osebe.

Dolgoročni cilj je podaljšati obdobje človekovega zdravja in ne le življenjske dobe, da bi se ljudje lahko starali na bolj zdrav način,” je dejal Reik, ki meni, da bi lahko zdravila za pomlajevanje kože uporabili pri starejših ljudeh tudi na delih telesa, kjer so bili porezani ali opečeni, da bi tako pospešili celjenje.

Raziskovalci so dokazali, da je to načeloma mogoče, saj se njihove pomlajene kožne celice hitreje premikajo v poskusih, ki simulirajo rano. In zdaj jih čaka preverjanje, ali bi tehnologija lahko delovala tudi na drugih tkivih, kot so mišice, jetra in krvne celice.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button