Zanimivosti

Zanimivosti o zimskih Olimpijskih igrah

Kako se je zares začelo z Zimskimi olimpijskimi igrami?

Ko je bil ustanovljen MOK, je bila ena od predlaganih športnih disciplin tudi drsanje. Kljub temu jih na spored olimpijskih iger vse do iger v Londonu (1908), kjer so izvedli tekmovanje v štirih disciplinah umetnostnega drsanja, niso uvrščali. Predlog o ločenih zimskih igrah so zavrnili predstavniki skandinavskih držav, ki so favorizirali svoje Nordijske igre. Kljub temu so zimski športi ostali na sporedu odpovedanih iger leta 1916, kot tudi na igrah leta 1920 v Antwerpnu.

1st winter olympics

Do leta 1992 so poletne in zimske olimpijske igre sovpadle na isto leto, leta 1986 pa se je MOK odločil, da jih loči, s čimer naj bi enakomerneje porazdelili stroške med vse prizadete. Zaradi te odločitve so bile organizirane zimske olimpijske igre leta 1994 le dve leti po prejšnjih.

Olimpijada« v resnici pomeni štiriletno obdobje, ki se konča z olimpijskimi igrami ali pa tudi ne – tako so bile igre v Atenah 2004 igre osemindvajsete olimpijade, čeprav so bile v resnici po vrsti petindvajsete igre (tri so odpadle zaradi obeh svetovnih vojn pa tudi zaradi koronavirusa leta 2020).

Leta 1994 so diplomati MOK pooblastili, da bodo zimske igre potekale ločeno od poletnih iger. Kot taka naj bi potekala vsaka 4 leta, dve leti, razen poletnih iger, in na drugi lokacij.

download 14

Na svežem zraku?

Večinoma da. Skoraj vse discipline Zimskih olimpijskih iger se namreč dogajajo na prostem, zato tekmovalcem in gledalcem kljub napetim tekmovanjem nikakor ne postane vroče. A štirje športi predstavljajo izjemo, saj potekajo v različnih dvoranah. Gre za curling, umetnostno drsanje, hitrostno drsanje in hokej na ledu.

Najmlajša posamična zmagovalka na zimskih olimpijskih igrah je bila tedaj komaj 15-letna Tara Lipinski (15 let in 255 dni). Mlada ameriška umetnostna drsalka je pokorila konkurenco na olimpijskih igrah v Naganu leta 1998. Najstarejši zmagovalec na ZOI je pri 55 letih postal Robin Walsh, ki je zlato medaljo v curlingu osvojil na prvih zimskih olimpijskih igrah leta 1924 v francoskem Chamonixu. Najstarejši dobitnik medalje je bil 83-letni Anders Haugen, ki je medaljo osvojil šele pol stoletja po igrah leta 1924, saj so šele leta 1974 odkrili napako pri točkovanju. V času tekmovanja tako po starosti ni izstopal.

Prva temnopolta športnica, ki je na zimski olimpijadi osvojila medaljo, je bila Debra Thomas, ki je v Calgaryju leta 1988 osvojil bron v umetnostnem drsanju.

yuSR6yy
1924

Največji zimski olimpijski škandal sega v leto 1994, ko je igre gostil norveški Lillehammer. Šlo je za napad na ameriško drsalko Nancy Kerrigan, ki se je zgodil en mesec pred igrami, in sicer na ameriškem prvenstvu v umetnostnem drsanju. To je odločalo, kdo bo zastopal ameriške barve na omenjenih igrah. Kerriganova je bila velika favoritka za zmago, a jo je med ogrevanjem neznanec s palico udaril po kolenu. Napadalec je bil Jeff Gillooly, mož njene najhujše tekmice Tonye Harding. Ta sta s prijateljem Shawnom Eckardtom skoval zaroto, s katero bi se Tonya znebila svoje srdite tekmice. Dogodek je postal znan kot “udarec, ki so ga slišali po celem svetu”. Zaokrožil je posnetek skrušene Nancy, ki se drži za desno koleno, joka in sprašuje: “Zakaj, zakaj, zakaj?” Čeprav je morala Kerriganova nastop odpovedati, so ji rojakinje odstopile mesto na olimpijskih igrah, mesto pa je na ta račun izgubila pozneje zelo uspešna drsalka Michelle Kwan. Kerriganova je v Lillehammerju osvojila srebro, Hardingova, ki ji napada niso uspeli dokazati, pa se je bila komaj osma.

Konji so sestavni del poletnih olimpijskih iger, zimskih pač ne. Izjema je bilo leto 1928, ko so na zimskih olimpijskih igrah tekmovali tudi v skijoringu, disciplini, v kateri so konji brez jahača vlekli tekmovalce na smučeh. Skijoring se nato ni več pojavil na OI, ostal pa je priljubljen zimski šport, pri katerem osebo na smučeh vleče bodisi konj, pes (v originalu) ali kar motorne sani. Tekač se poganja s palicami in smučmi, žival/sani pa z vlečenjem dodajajo na moči in hitrosti. Še en podoben primer sega v leto 1932, ko je v Lake Placidu potekalo tudi tekmovanje z vlečnimi psi. Šlo je za demonstracijski disciplini, v kateri niso podeljevali medalj.

1b6e8af0bb1ebe376265c4d97ba18e86 crop north
Edini olimpijec, ki je osvojil zlato medaljo tako na zimskih kot tudi poletnih olimpijskih igrah je bil Američan Eddie Eagan, ki je osvojil zlato v boksu leta 1920 v Antwerpnu,
jssk0vo7rip0cjrnkfr4
leta 1932 pa je bil član zlate bob ekipe na igrah v Lake Placidu (1932).

Medalje na obeh igrah so osvojili še Norvežan Jacob Tullin Thams, Nemka Christa Luding-Rothenburger in Kanadčanka Clara Hughes. Čehinja Ester Ledecka je postala prva športnica, ki je osvojila dve zlati medalji na zimskih olimpijskih igrah v dveh različnih športih – alpskem smučanju in deskanju na snegu (Pjongčang, 2018).

Leta 1948 so ZDA na olimpijske igre v St. Moritzu poslale kar dve hokejski ekipi – profesionalce in amaterje. Dva konkurenčna organa, ameriška hokejska zveza in amaterska atletska zveza, sta namreč trdila, da ima njihova ekipa pravico zastopati ZDA. Kot kompromis je bilo moštvu amaterjev dovoljeno tekmovati, vendar se nismo smeli vmešati v boja za medalje.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button