Zanimivosti

Svetovni dan voda

22. marec je že od leta 1993 svetovni dan voda. Letos z naslovom »Podzemna voda: skrito naj postane vidno.

Podzemne vode ne vidimo, njen vpliv pa je viden povsod. Podzemna voda, daleč od oči, pod površjem, je skrit zaklad, ki bogati naša življenja. V najbolj sušnih delih sveta je ponekod edini vir vode, ki je prebivalstvu na voljo. V svetovnem merilu je skoraj vsa tekoča sladka voda – podzemna voda. Zagotavlja nam vire pitne vode, podpira sanitarne sisteme, kmetijstvo in industrijo ter je pomembna za ekosisteme. Marsikje je človek s svojimi dejavnostmi kriv za prekomerno rabo in onesnaževanje podzemne vode. Spet drugje pa preprosto sploh ne vemo, koliko vode je pod površjem. Podzemna voda bo imela ključno vlogo pri prilagajanju na podnebne spremembe. Da bi lahko trajnostno upravljali s tem dragocenim virom, se moramo povezati in delovati skupaj. Čeprav je ne vidimo, moramo podzemno vodo bolje spoznati in razumeti njeno neprecenljivo vlogo.

BeFunky sample 9

Slovenci velikokrat dojemamo oskrbo s pitno vodo kot samoumevno, čeprav je povezana s številnimi dejanji in opravili, ki se jih uporabniki običajno niti ne zavedamo. Dejstvo, da sodi Slovenija med bogatejše države glede količine pitne vode, ne opravičuje nerazumnega ravnanja pri njeni porabi in zmotnega mišljenja, da so zaloge čiste pitne vode neskončne. 

Kakšni so podatki za Slovenijo? Zbral jih je Statistični urad:

Gospodinjstvom dobavljenih letno 38,1 m3 vode na prebivalca, na dan pa 104 l na prebivalca 

BeFunky sample 44

Za javni vodovod se je v 2019 načrpalo 170 milijonov m3 vode, od tega 166 milijonov m3  iz podzemnih, preostali 4 milijoni m3 pa iz površinskih vodnih virov. Kar 79,6 milijona m3 vode je bilo v 2019 dobavljene gospodinjstvom.

Poraba vode v letu 2019 na prebivalca

  • načrpane letno 82 m3 vode na prebivalca oz. 225 l na prebivalca na dan,
  • porabljene letno 59,3 m3 vode na prebivalca oz. 162 l na prebivalca na dan,
  • dobavljene gospodinjstvom letno 38,1 m3 vode na prebivalca oz. 104 l na prebivalca na dan.

Vsakič, ko v stranišču potegnemo vodo, se približno 9 litrov čiste vode v trenutku spremeni v umazano.

Če vode ne zapiramo, lahko v petih minutah prhanja porabimo tudi do 140 litrov vode, pri kopanju v kadi pa kar do 250 litrov. Če med umivanjem zob pustimo pipo odprto, porabimo od 20 do 40 litrov vode več, kot če pipo med ščetkanjem zob zapremo.

BeFunky sample 43

Največ vode je bilo dobavljene gospodinjstvom v gorenjski statistični regiji (letno 41,4 m3 na prebivalca), najmanj pa gospodinjstvom v koroški statistični regiji (letno 30,5 m3 na prebivalca).

Za namakanje se je v 2019 porabilo 3,2 milijona m3 vode, od tega za namakanje njiv in vrtov 1,8 milijona m3, za sadovnjake, oljčnike in drevesnice 0,6 milijona m3 ter za namakanje rastlinjakov in travnikov po 0,1 milijona m3 vode. Preostalih 0,6 milijona m3 vode je bilo uporabljenih za zasneževanje smučišč in druge športne površine.

Pa še nekaj zanimivosti ob današnjem svetovnem dnevu voda:

– Na Zemlji je enaka količina vode, kot je bila, ko je Zemlja nastala

– Skoraj 97% vse vode na planetu je slane, torej nepitne. Samo 3,5 odstotka vode na Zemlji je vode brez soli. Več kot 68 odstotkov zemeljske sladke vode je “ujete” v ledu in ledenikih. In še 30 odstotkov jo je v podtalnici.

– Voda uravnava temperature na Zemlji

– Novorojenčkovo telo je sestavljeno iz 78 odstotkov vode. Odraslo telo pa med 55-60 odstotkov vode. Voda je vključena v skoraj vse, kar počne naše telo. To je velik del krvi, ki prinaša hranila v vse naše celice. Z njim se znebimo odpadkov. Pomaga nam uravnavati telesno temperaturo. Deluje kot blažilec udarcev za naše možgane in hrbtenjačo.

– 75% človeških možganov sestavlja voda in voda sestavlja kar 75% živega drevesa

– V minulih 100 letih se je poraba pitne oziroma sladke vode povečala za šestkrat. Še danes je mnogo držav, kjer je pomanjkanje vode, še posebej čiste pitne, veliko. Naraščanje števila prebivalstva in grožnja klimatskih sprememb lahko ob dosedanjem načinu uporabe vode pripeljeta do velike svetovne krize z vodo.

– Človek za minimalne fiziološke potrebe potrebuje najmanj 1,53 litre vode (za pitje in kuhanje) na dan, odvisno od letnega časa. Pri načrtovanju preskrbe s pitno vodo iz vodovoda je treba na osebo zagotoviti približno 150 litrov vode na dan. – Odrasel človek tako v poprečju za kopanje in tuširanje porabi 55 litrov vode na dan, 32 litrov porabi za izplakovanje WC-ja, 25 za pranje perila, 10 za telesno nego, 9 za zalivanje vrta ali pranja avtomobila, 8 litrov za pranje posode, in približno 4 litre za pitje in kuhanje. Za vse te namene uporabljamo čisto pitno vodo, čeprav jo popijemo le do 3 litre.

– V Sloveniji kar 70 odstotkov vode na leto porabimo za hlajenje termoelektrarn in jedrske elektrarne Krško. Pitna voda prestavlja 16 odstotkov porabljene vode. Največ vode za ta namen pridobimo iz izvirov in sicer 6,85 odstotka, sledijo lastni vodnjaki s 3,46 odstotka, vodovodi s 3,03 in voda z vodotokov z 2,68 odstotka. Tehnološke vode, ki se uporabljajo v industriji in po svojih značilnostih niso primerne za pitje predstavljajo 13,5 odstotka vse porabljene letne količine vode v Sloveniji. Od tega se iz vodotokov uporabi približno 9 odstotkov tehnološke vode.

Več o vodi in zdravju pa najdete tu (KLIK)

BeFunky sample 46
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button