Zdravje

Voda in zdravje (ob svetovnem dnevu voda)

Novorojenčkovo telo je sestavljeno iz 78 odstotkov vode. Odraslo telo pa med 55-60 odstotkov vode. Voda je vključena v skoraj vse, kar počne naše telo. To je velik del krvi, ki prinaša hranila v vse naše celice. Z njim se znebimo odpadkov. Pomaga nam uravnavati telesno temperaturo. Deluje kot blažilec udarcev za naše možgane in hrbtenjačo.

BeFunky sample 45

Priporočene dnevne količine vode so odvisne od različnih dejavnikov (fizične aktivnosti, telesne teže, temperature v okolju, starosti in zdravstvenega stanja). Odrasel človek mora v povprečju za normalno delovanje organizma popiti od 2 do 3 l vode. Ob večji fizični aktivnosti ali visokih temperaturah pa mora biti ta količina še večja, v nasprotnem primeru lahko namreč dehidriramo. Potreba po zaužiti količini vode se poveča tudi, če uživamo suho hrano.

Pitja vode ne smemo nadomestiti s pitjem kave, pravega čaja, gaziranih in alkoholnih pijač. Kofein in alkohol delujeta blago diuretično, zato pospešita izločanje vode iz telesa. Vodo lahko v telo vnašamo neposredno v obliki tekočine: voda, mleko, juha ali posredno kot sestavino hrane: sadje in zelenjava so pretežno iz vode.

Človek brez vode ne more preživeti dlje kot 3 do 5 dni, medtem ko lahko brez hrane preživimo tudi do 90 dni, kar dodatno kaže na to, kako pomembna je voda za človeka.

Voda je zdrava za srce, saj redno pitje zmanjšuje možnosti za srčni napad, poleg tega pa poskrbi tudi za svežo energijo. Ko smo dehidrirani, smo brez energije in utrujeni, to pa vodi v šibkost mišic, dremavost in neproduktivnost, voda je torej res zelo koristna. Je odlično zdravilo za glavobol, redno pitje pa izboljša tudi strukturo naše kože. Ker iz telesa odstranjuje toksine in druge nepotrebne snovi, je dobra tudi za prebavo. Poleg tega pa izboljšuje tudi naše športne dosežke, zato pred, med in po treningu nikoli ne smemo pozabiti na zadostno količino popite vode. Naj pitje vode postane naša vsakdanja navada, voda pa naš najbolj zvest spremljevalec. 

Pomembno pa je, kakšno vodo pijemo. Sami verjetno veste, da se v Sloveniji voda iz pipe lahko pije, razen če občina ali NIJZ ne obvestita, da je z vodovodnim omrežjem kaj narobe. Kaj pa lahko naredite sami?

BeFunky sample 44

Nacionalni inštitut za javno zdravje pri vzdrževanju hišnega omrežja svetuje:

Voda naj v vsaki pipi pred prvo uporabo tega dne teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debelosti svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode v pipi ustali. Vsaj enkrat na 14 dni snemi in očisti mrežice ali druge nastavke na pipah. Očisti jih tako, da mrežice in druge nastavke spiraš z vodo, ki teče po sistemu, in po potrebi odstrani vodni kamen. Ne uporabljaj okolju neprijaznih kemikalij. Uporabi šibke organske kisline (na primer ocetno ali citronsko kislino). Na mestih, kjer voda v omrežju zastaja, tedensko izpiraj vodo iz omrežja do stabilizacije temperature. Preveri, ali se na hišnem vodovodnem omrežju nahajajo slepi rokavi, kjer voda stoji. Prav bi bilo, da jih odstraniš. Do takrat enkrat na teden iz njih spiraj vodo.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button