Zdravje

Moderen terapevtski postopek za zmanjševanje simptomov Alzheimerjeve bolezni

V Sloveniji je več kot 30.000 bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Zaradi te bolezni pa niso prizadeti le bolniki, temveč predstavlja veliko breme tudi za njihove najbližje. Kljub temu pa veliko bolnikov ni prepoznanih in se tudi ne zdravijo.

NOVOST V SLOVENIJI: V Centru Fizioterapije Ljubljana imajo na voljo moderen terapevtski pristop za zmanjševanje simptomov Alzheimerjeve bolezni. Več v tem v nadaljevanju.

download 4
Center Fizioterapije Ljubljana

Vzrok Alzheimerjeve bolezni

Znano je, da so v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo senilne lehe in nevrofibrilarne pentlje. V senilnih lehah se kopiči spremenjena oblika beljakovine beta amiloid, ki je tudi sicer prisotna v zdravih možganih. V živčnih celicah pa se kopičijo v vijačnico zvite nitaste strukture beljakovine tau, ki oblikujejo nevrofibrilarne pentlje. Zaradi kopičenja senilnih leh in nevrofibrilarnih pentelj odmirajo živčne celice. Možgani bolnikov pogosto tehtajo manj kot 1000 g v primerjavi z zdravimi, ki tehtajo 1300 g. Vzrok za nastajanje teh sprememb še ni znan. Alzheimerjeva bolezen ni nalezljiva. Kaže pa, da nezdrav življenjski slog in možganske poškodbe povečajo verjetnost za nastanek Alzheimerjeve bolezni.

Stopnjevanje težav

Z napredovanjem bolezni se težave stopnjujejo.

  • Pozabljati začnejo tudi osnovne, enostavne stvari, na primer imena prijateljev in sorodnikov, pogosto uporabljane telefonske številke ali naslove.
  • Ne spomnijo se več, kako priti v trgovino ali nazaj domov, zato se pogosteje izgubijo. Ker pozabljajo, kam so spravili svoje stvari, postanejo sumničavi ali vznemirjeni, svojce pa pogosto obtožujejo kraje.
  • Zaradi stopnjevanja težav s spominom in upada ostalih sposobnosti se stopnjujejo tudi napetost, obupanost ali občutki manjvrednosti. Postopno se zmanjšuje sposobnost razumevanja in presoje. Med pogovorom teže najdejo posamezne besede ali jih izpuščajo, težko sledijo dolgim zahtevnim pogovorom.
  • Ne morejo več samostojno urejati finančnih zadev ali samostojno potovati. Potrebujejo vedno več nadzora in tudi več vzpodbud pri aktivnostih, ki jih veselijo in jih še zmorejo.
  • Popuščati začnejo naučene socialne zavore, razkrivajo zaupne stvari, brezbrižni so do napak in omejitev, zaradi katerih bi bili prej v zadregi.
  • Hitro se zjočejo ali razjezijo, vendar pa se tudi hitro umirijo, kot da se ne bi nič zgodilo.
alzheimers risk 992

Zdravljenje:

Kljub najboljšim prizadevanjem medicinske znanosti ostaja Alzheimerjeva bolezen neozdravljiva. Toda v boju proti temu stanju je bil že dosežen določen napredek. Zdravila lahko pomagajo stabilizirati duševno zmogljivost in upočasniti napredovanje simptomov. Poleg medicinskega zdravljenja se danes uporabljajo številne sočasne terapije, katerih cilj je spodbujanje duševnih sposobnosti obolelih ali ohranjanje teh sposobnosti čim dlje, izboljšanje splošne kakovosti življenja in s tem razbremenitev svojcev.

Transkranialna pulzna stimulacija (TPS®) je terapevtska možnost, odobrena leta 2018, ki se uporablja pri bolnikih z blago do zmerno Alzheimerjevo boleznijo. Cilj TPS® je s stimulacijo različnih predelov možganov spodbujati kognitivne sposobnosti klientov z Alzheimerjevo boleznijo in ohranjati te sposobnosti čim dlje. TPS® terapije se izvajajo ambulantno ter so nekompleksne in varne. Bolniki in njihove družine poročajo, da je terapija povzročila izboljšane verbalne sposobnosti, boljši spomin in izboljšan občutek za smer. TPS® terapijo izvaja ustrezno usposobljen izvajalec s posebno napravo – Neurolith® sistemom. To je razvil švicarski proizvajalec medicinske tehnologije STORZ MEDICAL.

Kako Transkranialna pulzna stimulacija (TPS®) deluje?

Transkraniala pulzna stimulacija – ali na kratko TPS® – se izvaja z Neurolith® sistemom. V terapevtskem ročniku NEUROLITH® se generirajo akustični impulzi, ki se nato prenašajo v prizadeta področja možganov »transkranialno« – torej skozi lobanjo. Njihov učinek sega do globine osmih centimetrov in posebej stimulira predele možganov bolnika z Alzheimerjevo boleznijo, ki jih je treba tretirati. Terapija s TPS® je »neinvazivna«, kar pomeni, da pulzi prodrejo skozi kožo in lobanjo, ne da bi pri tem povzročili poškodbe.

Dobro je vedeti:

Akustični impulzi, ki jih generira TPS®, se v medicini uspešno uporabljajo že od leta 1990 pod izrazom »ekstrakorporalna terapija z udarnimi valovi« kot terapija pri različnih boleznih in poškodbah/stanjih – na primer za terapijo kit, vezi, mišic in kosti ter srca.

Biološki učinki TPS®:

Ključni mehanizem terapije je mehanotransdukcija. Poveča se prepustnost celičnih sten. Stimulacija rastnih faktorjev, predvsem VEGF, ne izboljša le možganskega pretoka krvi, ampak tudi spodbuja nastanek novih krvnih žil (angiogeneza) in regeneracijo živcev. Sprošča se dušikov oksid (NO)5, ki vodi do neposredne vazodilatacije, poveča metabolično aktivnost in angiogenezo ter ima protivnetni učinek. Stimulacija BDNF (možganski neurotrofični faktor, ki spodbuja rast in diferenciacijo nevronov). Migracija in diferenciacija matičnih celic.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button