Zdravje

Vedno si lahko plemenit: Svetovni dan krvodajalstva

14. JUNIJ 2022, SVETOVNI DAN KRVODAJALCEV, ki letos poteka pod sloganom: »Darovanje krvi je dejanje solidarnosti. Pridružite se prizadevanju in rešujte življenja.«

3010 1655193020 bdd 1080x1080 social04 si

Čemu je današnji dan namenjen?

–  dviganju globalne ozaveščenosti o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo;

– poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k   nacionalnim   zdravstvenim sistemom;

– podpori nacionalni transfuzijski službi, krvodajalskim organizacijam in drugim nevladnim organizacijam, ki krepijo in širijo svoje programe prostovoljnega krvodajalstva s krepitvijo nacionalnih in lokalnih kampanj.

Potreba po krvi je univerzalna, vendar pa dostop do krvi za vse tiste, ki jo potrebujejo, ni. Kri in krvni pripravki so bistven vir za učinkovito urejanje krvavitev pri ženskah med nosečnostjo in porodom; otrokom, ki trpijo za hudo anemijo zaradi malarije in podhranjenosti; bolnikom z motnjami krvi in kostnega mozga, dednimi motnjami hemoglobina in stanji imunske pomanjkljivosti; žrtvam travm, izrednih razmer, nesreč in nezgod; kot tudi bolnikom, ki potrebujejo zahtevne medicinske in kirurške posege. Pomanjkanje krvi je še posebej akutno v državah z nizkimi in srednjimi dohodki.

Učinkovit krvodajalski program, za katerega je značilna široka in aktivna udeležba prebivalstva, je ključnega pomena za zadovoljevanje potrebe po transfuziji krvi v mirnih časih, pa tudi v nujnih primerih ali nesrečah, ko se poveča povpraševanje po krvi ali takrat, ko je delovanje transfuzijske službe okrnjeno. Da bi vsem, ki potrebujejo transfuzijo, zagotovili dostop do varne krvi so v vseh državah potrebni prostovoljni, neplačani krvodajalci, ki redno darujejo kri. Prav tako kot ugodno socialno in kulturno vzdušje z močno solidarnostjo omogoča razvoj učinkovitega krvodajalskega programa, tudi krvodajalstvo prispeva k ustvarjanju družbenih vezi in izgradnji enotne skupnosti.

krvodajalstvo 1200x786 1

V Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Krvodajalci so tako še kako pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo.

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. S številom  krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da smo na področju preskrbe s krvjo samozadostni. To pomeni, da v celoti pokrivamo potrebe lastnega zdravstva po krvi.

Lahko se pohvalimo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi.

Operativni poseg in povprečna poraba krvi:

  • srčna operacija – okoli 6 enot krvi, kar pomeni 6 krvodajalcev,
  • operacija rakastih novotvorb – 2 ali več enot krvi, kar pomeni 2 krvodajalca ali več,
  • presaditev jeter – 5 do 20 enot krvi, kar pomeni 5 do 20 krvodajalcev,
  • ponesrečenci – tudi do 30 enot krvi, kar pomeni do 30 krvodajalcev,
  • komplikacije pri porodu – 5 ali več enot krvi, kar pomeni 5 ali več krvodajalcev.

V Sloveniji v povprečju letno beležimo okoli:

1180krvodajalskih akcij,
380terenskih krvodajalskih akcij,
45 %krvi zberemo na terenskih krvodajalskih akcijah po vsej Sloveniji,
97 000odvzemov krvi,
200 000pripravljenih komponent krvi,
110 000prijavljenih krvodajalcev,
10 %novih krvodajalcev,
62 000krvodajalcev:
60 % jih kri daruje 1-krat,
28 % jih kri daruje 2-krat,
10 % 3-krat in
2 % jih darujeta kri 4-krat na leto.
 Med krvodajalci je:
 34 % žensk in
66 % moških.

Dan krvodajalstva in svetovni dan krvodajalcev je priložnost za zahvalo vsem krvodajalcem, organizatorjem, izvajalcem, podpornikom krvodajalstva …. Zato: HVALA VAM! 

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button