Zdravje

Strokovnjaki o aktualnem dogajanju obvladovanja covida-19 in novih strokovnih priporočilih

Člani Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 in Nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike v zdravstvenem sistemu so predstavili trenutno epidemiološko stanje in nova strokovna priporočila za prebivalce Slovenije.

BeFunky photo 20
Coronavirus disease outbreak (COVID-19) – warning alarm message statistic

Trenutno v Sloveniji prevladuje različica omikron SARS-CoV-2, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in trenutno pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. V tej situaciji je pomembna zaščita ranljivih skupin prebivalstva in s tem preprečevanje porasta težje potekajočih oblik bolezni.

Na podlagi trenutne epidemiološke situacije v Sloveniji, ko število okužb z različico omikron SARS-CoV-2 narašča, je posvetovalna skupina za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 še pred oblikovanjem krovne strategije pripravila priporočila za obvladovanje širjenja okužb s SARS-CoV-2. Pri pripravi strokovnih sporočil sodeluje 101 strokovnjakinja in strokovnjak.

Priporočila ne posegajo pomembno v vsakdanje življenje večine posameznikov, z njihovim izvajanjem pa lahko vsak zaščiti svoje zdravje in zdravje bližnjih. Objavljena so na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi.

BeFunky photo 21
Glavni poudarki
Za zaščito svojega zdravje in zdravja bližnjih svetujemo upoštevanje priporočil za zaščito zdravja v trenutni epidemiološki situaciji covida-19Priporoča se delo na domu vsem ranljivim skupinam in osebam, starim 60 let in več.

Uporaba mask je priporočena v vseh zaprtih javnih prostorih, še posebej osebam iz ranljivih skupin pri dejavnostih, kjer do oseb izven njihovega gospodinjstva ne morejo vzdrževati priporočene medosebne razdalje oz. se z njimi zadržujejo v skupnem zaprtem prostoru in tudi vsem osebam pri uporabi sredstev javnega prevoza in na zaprtih javnih mestih (npr. trgovine, trgovski centri, knjižnice, kinodvorane…)Posvetovalna skupina poziva, da se takoj uvede obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih znotraj zdravstvenega sistema, v socialno varstvenih zavodih, domovih za starejše občane, lekarnah.

Cepljenje proti covidu-19 z drugim poživitvenim odmerkom se priporoča osebam, starejšim od 60 let, ter posebej ranljivim kroničnim bolnikom.Osebam, ki še niso pristopile k cepljenju proti covid-19, svetujemo, da to storijo čimprej.

V primeru znakov in simptomov okužbe s SARS-CoV-2 ostanite doma in za nadaljnja navodila pokličite izbranega osebnega ali dežurnega zdravnika.Stremimo k cilju, da oseba v 24 urah po pojavu simptomov, značilnih za okužbo s SARS-CoV-2, opravi testiranje in prejme izvid. Primarno se za testiranje še vedno uporabljajo hitri antigenski testi (HAGT).

Pomembna je hitra dostopnost do testiranja in v primeru pozitivnega izvida posvet z zdravnikom zaradi možne uvedbe zdravljenja, ki v zgodnjih fazah bolezni učinkovito preprečuje pojav težjega poteka in potrebo po hospitalizaciji.
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button