Zdravje

Bolečine v zapestju

V sodelovanju s StartFit in Lenartom Hribovškom

Bolečine v zapestju lahko pestijo mladega športnika, ki je preobremenil mišice in kite pri izvajanju vaj ali starostnika zaradi degenerativnih sprememb v zapestnem sklepu. Torej, gre za popolnoma drugačna vzroka, bolečina pa je skupni imenovalec. Kako pa jo odpraviti?

Screen Shot 2022 04 03 at 22.20.53 3

Bolečine v zapestju zaradi obrabe sklepa

Obraba sklepa v zapestju je pogosta, saj je zapestje zelo funkcionalen sklep, se pravi, da ga uporabljamo pri vsakodnevnih opravilih, pri dvigovanju bremen in športni aktivnosti. Ko se sklep obrabi, to imenujemo artroza.

Bolečine v zapestju zaradi obrabe se pokažejo postopno, bolečina je sprva prisotna le občasno, pri obremenitvi in kasneje izgine. Sčasoma je bolečina večkrat prisotna in ne pojenja takoj, po obremenitvi. Takrat običajno pacient opazi, da je v zapestju nekaj narobe, da je bolečina prisotna in kasneje tudi moteča pri delu, vsakodnevnih obremenitvah in športu.

Artroza je kronična, napredujoča bolezen, ki se je ne da v popolnosti pozdraviti. Kar je obrabljeno v sklepu, se ne da novega narediti. Pri artrozi se najprej začne obrabljati plast hrustanca, kasneje se poškoduje tudi kost in obsklepne – mehke strukture, kot so mišice, kite in vezi. Velikokrat se obraba oziroma artroza sprevrže tudi v vnetni proces, saj je značilno, da špičasti izrastki dražijo mehko tkivo v sklepu in povzročijo vnetje, ki zelo boli.

Osebni zdravnik pri artrozi navadno predpiše fizikalno rehabilitacijo, ki poskrbi, da sklep ostaja čim dlje gibljiv in v funkciji. Moderna fizioterapevtska obravnava za bolečine v sklepih zajema tudi magnetoterapijo, ki jo pacienti lahko uporabljajo tudi doma, po končani fizioterapiji. 


Kaj je vzrok za bolečine v zapestju?

Bolečine v zapestju lahko povzroči obraba sklepa, vnetje, zlom kosti v zapestju, karpalni kanal…Kako vem, da imam bolečine od artroze?

Bolečina od artroze oz obrabe se pojavi postopno in se stopnjuje.Kako prepoznam artritis v zapestju?

Artritis pomeni vnetje in ga prepoznate po oteklem sklepu, ki je lahko tudi pordel.

skupinska o nas 2048x1366 1

V kineziološkem centru vam nudijo:

Kineziološko vadbo 

Individualno obravnavo in vadbo v paru 

Vadbo v manjših skupinah 

Manualno terapevtsko obravnavo 

Kineziološko vadbo na delovnem mestu

Več si lahko prebereš na: https://startfit.si/vadba/

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button