Zdravje

Cepljenje proti gripi

Od danes dalje se lahko cepite proti gripi. Tudi letos je brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Na NIJZ-ju cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. 

download 7

Čeprav v lanskoletni sezoni ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe v Sloveniji, pa je cepljenje izjemno pomembno in smiselno tudi letos, poudarjajo na NIJZ-ju. Lanskoletne okoliščine so bile namreč specifične, saj so bile šole, fakultete in vrtci zaprti precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili ter upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost covida-19 in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo. Letošnjo jesen respiratorne virusne okužbe krožijo bistveno prej kot običajno, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), v nekaterih delih Evrope pa se že pojavlja gripa. Kot je poročal Radio Slovenija so na Hrvaškem doslej potrdili 100 primerov.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo. Pri teh skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Na NIJZ-ju tako cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Je pa cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni, to so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom in njihovim družinskim članom, nosečnicam in njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, ter drugim delavcem v nujnih službah.

Flu vaccine problems Hero

Pogoj PCT ni obvezen, možno tudi hkratno cepljenje proti covidu-19

Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki, cepljenje odraslih pa izvajajo tudi na območnih enotah NIJZ-ja, kjer se je potrebno predhodno naročiti. Za cepljenje pa posameznikom ni bo treba izpolnjevati pogoja prebolelosti, cepljenja ali testiranja (PCT), saj gre po navedbah ministrstva za zdravje za neodložljivo zdravstveno storitev.

Ob tem na NIJZ poudarjajo, da cepljenje proti covidu-19 ne zaščiti pred gripo, in obratno, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button