Zdravje

Kaj povzroča “grbavost” – ter kako jo odpraviti?

“S starostjo pride modrost,” je zapisal pisatelj Oscar Wilde. Toda umrl je pri 46 letih, premlad, da bi iz prve roke vedel, kaj dejansko pride s starostjo. Življenjska doba se podaljšuje, vendar pa se naše telo kljub temu spreminja in z leti počasi slabi. Skozi evolucijsko obdobje se telesna drža spreminja, na to pa v veliki meri vplivajo dejavniki okolja. 

download 10

Telesna drža je zrcalo posameznika. Kaj kmalu boste ugotovili, da ne morete več stati tako pokončno, kot ste lahko nekoč. Vaša hrbtenica se tekom let lahko precej spremeni, seveda odvisno od večih dejavnikov, kot so način življenjskega sloga, vrsta vašega poklica, ki ste ga leta in leta opravljali, ogromno pa ima tukaj pomen tudi genetika. Sprememba, ki se z leti zelo močno pokaže, je vaša telesna drža in sprememba fizioloških krivin hrbtenice.

Medtem, ko bi naša hrbtenica morala imeti naravne fiziološke krivine, se s starostjo zelo poveča krivina v prsnem delu hrbtenice, t.i. hiperkifoza. Zdravniki ji običajno rečejo samo kifoza, laiki pa jo preprosto opisujejo kot grbavost. Grbavost je sicer iz zgodovine znana kot bolezen notredamskih zvonarjev in Drakulinih služabnikov, do računalniške revolucije pa so za njo bolehale predvsem stare ženice. Zdaj »grbavce« srečujemo vsakodnevno. Glavna dejavnika sta pomanjkanje kalcija in neprimerno sedišče.

Kifoza je nepravilnost v ukrivljenosti hrbtenice, zaradi katere je zgornji del hrbta videti zaobljen ali upognjen. Vsi imajo ukrivljeno hrbtenico, v razponu od 25 do 45 stopinj. Toda pri obolelih s kifozo lahko ukrivljenost hrbtenice doseže 50 stopinj ali več. 

Manjše spremembe drže so lahko normalen del staranja. Vendar kljub temu morate obvestiti svojega zdravnika, če opazite večje spremembe drže svojega telesa in še posebno, če so pri tem prisotne bolečine. Veliko lahko že naredite, če spremenite svoj življenjski slog, ali pa si pomagate z zdravili, ki vam jih predpiše osebni zdravnik, in tako preprečite nadaljnje spremembe drže ter preprečite simptome.

Simptomi kifoze

Prizadeti s kifozo lahko kažejo različne simptome. Na splošno je za to stanje značilno:

 • Asimetrija v višini desne in leve rame.
 • Asimetrija v višini ali položaju lopatice 
 • Glava je videti bolj naprej kot drugi deli telesa.
 • Ko se upognete navzdol, je vaš zgornji del hrbta zelo visoko poudarjen
 • Mišice ob hrbtenici so napete.
 • Prisotne so bolečine v hrbtu in okorelost.

Pri svojem delu, kot fizioterapevtka v domu starejših občanov, se pogosto srečujem z posamezniki, ki imajo starostne spremembe telesne drže ter posledične simptome. Pri sami obravnavi ocenim telesno stanje starostnika, prav tako njegove osebnostne značilnosti. Ko jim postavim vprašanje »Kje vas boli«, zelo pogosto dobim odgovor: »Vse!« In tako se pokaže, da ima veliko starejših praktično bolečine skoraj povsod po telesu, vse od glave do gležnjev. Razlaga, zakaj je tako, je ta, da  se zaradi kifoze sama mehanika vaših sklepov spremeni, to pa lahko povzroči motnje v katerem koli delu od (soodvisnih) sklepov. To je kot kinetična veriga.

Kakšne posledice lahko nosi spremenjena krivina hrbtenice?

Na splošno kifoza povzroča malo težav in je ni treba zdraviti,  pogosto ne boste imeli večjih simptomov, mogoče občutek rahlega nelagodja ali otesnjenosti. 

Vendar pa v hudih primerih lahko kifoza povzroči:

 • Bolečino 
 • Težave z dihanjem – prsni koš stisne pljuča in povzroči, da imajo oboleli kratke sape.
 • Prebavne težave – huda kifoza lahko zavira prebavni trakt in sproži težave, kot so zgaga ali težave pri požiranju.
 • Omejeno gibanje telesa – težave pri hoji, vstajanju s stola ali nagibanju glave, težave z ravnotežjem in težave pri opravljanju vsakodnevnih življenjskih opravilih.. Ukrivljena hrbtenica lahko povzroči tudi nelagodje in bolečino med ležanjem.
 • Spremenjen izgled telesa 

Zakaj se drža spreminja s starostjo?

Staranje vpliva na tri glavne komponente telesa, ki so odgovorna za vašo držo: postavitev vretenc v hrbtenici; medvretenčne ploščice (diski), ki delujejo kot blazine med vašimi vretenci; in vaše mišice ter ligamenti. 

Z leti se na teh nivojih dogaja ogromno sprememb. Na primer:

Izguba kosti. Osteoporoza in njena blažja oblika, osteopenija, povzročita, da vretenca izgubijo kalcij, postanejo manj gosta in se nekoliko skrčijo. Oslabljene kosti lahko povzročijo težave z držo, čeprav lahko zdrav način življenja pomaga (redno gibanje).

Sploščenje medvretenčne ploščice. Z leti se gumijasta zunanjost in mehka notranjost vaših medvretenčnih ploščic začneta sušiti. Posledično se kosti v hrbtenici zbližajo skupaj, kar vpliva na vaš način gibanja.

Izguba mišic. Vaše mišice pomagajo pri podpiranju hrbtenice in vzdržujejo trup pokonci, vendar s starostjo izgubljate mišično maso. Vendar pa lahko ta proces upočasnite z nadaljnjo telesno vadbo.

To pa niso edini razlogi za spremembo drže, so le najpogostejši. Drugi razlogi so tudi: 

Posttravmatska kifoza, ki se lahko pojavi po zlomu vretenc.

Postoperativna kifoza, ki se lahko pojavi, ko se operacija hrbtenica ne zaceli po načrtih.

Paralitične motnje, stanja, zaradi katerih ste delno ali v celoti paralizirani.

BeFunky sample 10

Kako preprečiti težave z držo?

Seveda ni nujno, da boste imeli vsi v starosti kifozo. Ohranjanje močnih, vzdržljivih mišic hrbta, prsnega koša in jedra telesa, lahko pomaga preprečiti težave z držo. Primerne so vaje za krepitev –  moč mišic, ki se navezujejo na vaš ramenski obroč ter jedro telesa (globoke trebušne in hrbtne mišice).

Zdravo in pravilno telesno držo lahko ohranjamo z redno fizično aktivnostjo, ki vključuje vaje za moč in raztezanje hrbtnih mišic ob hkratnem krčenju trebušnih mišic in mišic medeničnega dna in trebušne prepone. Svetujem vam, da o svoji drži razmišljate vsak trenutek, ko se ukvarjate z vsakodnevnimi dejavnostmi, na primer vzravnano sedenje, ko gledate televizijo, med kuhanjem vzravnana stoja, ter večkratni odmori pri dejavnostih, ki spodbujajo slabo držo, kot je sedenje za računalnikom, pravilno dvigovanje in nošenje bremen itd,..

Zdravljenje težav s držo

Posturalna kifoza je najpogostejša vrsta kifoze, ki jo opazimo zgodaj med rastjo. Nastane zaradi napačne drže, na primer zaradi hrbtnega naslonjala na stolu, ki je preveč upognjen, ali zaradi nošenja šolske torbe, ki je pretežka. Raziskave kažejo, da je kifoza pogostejša pri deklicah kot pri dečkih. Pozitivno je, da je posturalno kifozo mogoče popraviti. Poleg tega ta kifoza redko povzroča bolečino, zato ne posega v vsakodnevne aktivnosti obolelih. Tako lahko najprej poskusite, da se sami zavestno popravljate v bolj pokončen položaj ter ga vzdržujete, predno poskusite z drugimi možnostmi. Poleg tega vam lahko vaš zdravnik priporoči določene vaje, napoti na fizioterapijo in/ali vam svetuje trše ležišče, ki bolje podpre vašo hrbtenico.

Druge težave z držo, zlasti tiste, ki so povezane s »starostjo«, ponavadi ostanejo. Sprememba načina življenja in v nekaterih primerih zdravljenje lahko izboljšajo simptome in preprečijo poslabšanje težav.

Izbira zdravega življenjskega sloga, ki izboljša težave s držo, povezane s starostjo, lahko koristi vsakomur, z ortopedskimi težavami ali brez njih.  

Zato vam svetujem, da redno telovadite, skrbite za vzdržljivost in moč mišic, se redno raztezante, da izboljšate prožnost in olajšate bolečine v hrbtenici, jeste uravnoteženo prehrano – v ospredju naj bo rastlinska prehrana, pozanimajte se pri svojem zdravniku o dodatkih kalcija ter omejite uživanje alkohola in se izogibajte kajenju, ki oslabi kosti.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button