Zdravje

Kako se znebiti bolečin, brez zdravil?

 Piše: Janiya Maja Žnidar dipl. fizioterapevtka

Študije vedno znova dokazujejo, kako sta telo in um neločljivo povezana, kadar gre za splošno zdravje in dobro počutje. Vloga umirjenega duha lahko močno vpliva na napredovanje bolezni in zdravljenje. Zaradi takega simbiotskega odnosa pa holistična medicina ter terapije postajajo vse bolj priljubljeni poleg tradicionalnih načinov zdravljenja.

BeFunky sample 20

Refleksoterapija je ena izmed takšnih terapij, ki uporablja umetnost dotika in pritiskov za izboljšanje duševnega in telesnega zdravja in dobrega počutja. Je metoda naravnega zdravljenja, ki izvira iz starodavnih znanj iz zgodnjih kitajskih in egipčanskih kultur ter sproža samozdravilne procese organizma. Uporablja se kot preventivna ali kot zdravilna metoda zdravljenja. 

Refleksoterapija krepi imunski sistem, spodbuja očiščevanje telesa vseh strupov, ki se nalagajo čez leta v nas. Je globoko pomirjajoča in sproščujoča in pomaga krepiti naše psihofizično zdravje. Lajša bolečine v hrbtenici in sklepih, rokah in nogah, pospešuje krvni in limfni obtok, omili simptome in vzroke obolenj Parkinsonove bolezni in Multiple skleroze.

Namenjena je prav vsem – od najmlajših do najstarejših, tako bolnim, kot zdravim, saj je naravna, sproščujoča in prijetna.

Cilj refleksne terapije je ponovno uravnovesiti in sprostiti telo z manipulacijo in masažo točk in pritiski na dlaneh, stopalih, zunanjih ušesih in obrazu. Refleksoterapija temelji na tem, da na dlaneh in stopalih obstajajo določena področja, ki so povezana z določenimi organi in deli telesa po energetskih kanalih v telesu. Pritisk na te posebne točke naj bi »odstranil energetske blokade in spodbudil zdravje na tem področju telesa«. Refleksoterapevt z pritiski na refleksne cone na stopalu ugotavlja in sprošča boleče točke in uravnava celotno telo. Ker pa je naše telo zelo inteligentno, ob taki stimulaciji poišče notranje ravnovesje in prične proces samozdravljenja. 

Primeri refleksnih področij in njihovih ustreznih delov telesa:

• križ in črevesje sta usmerjena proti peti

• Srce in prsni koš sta na sprednjem delu stopala

• Jetra, trebušna slinavka in ledvice so v loku stopala

• Konice prstov odražajo glavo, možgane

BeFunky sample 22

Refleksoterapija je lahko v veliko pomoč prav starejšim. Raziskave so pokazale, da je starejšim odraslim zaradi mnogih let, ki so jih preživeli na svojiih nogah, terapija še bolje koristna kot kateri koli drugi demografski skupini.  Pomaga pri lajšanju pogostih simptomov stanj, kot so:

  • Artritis
  • Rak
  • Bolezni prebavil
  • Multipla skleroza
  • Pooperativno okrevanje
  • Demenca

Refleksoterapija je v pomoč tudi pri preprečevanju padcev, saj spodbuja živčne končiče, da pomagajo izboljšati ravnotežje in prožnost telesa. Pritiski na točke stopala lahko olajšajo tudi bolečine in napetosti ter izboljšajo gibljivost. To je še posebej koristno za ljudi, ki okrevajo po operaciji ali imajo težave pri gibanju določenih delov telesa.

Refleksoterapija spodbuja tudi sprostitev in obvladovanje stresa, ki sta dve ključni neposredni povezavi z duševnim zdravjem starejših. Obenem deluje pomirjujoče in ustvarja občutek zaupanja vase in v tistega, ki izvaja tretma. 

Prav tako lahko ublaži propadanje možganskih celic in ublaži spremljajoče simptome demence, kot so anksioznost, depresija, nemir, nespečnost … Pritisk na določene točke pomirja živčni sistem in poveča prekrvavitev, kar povzroči sproščujoč odziv.

Dnevne tesnobe in frustracije se po refleksoterapiji pogosto omilijo, ljudje pa ostanejo zdravega telesa in duha. Zdravljenje telesa in duha z refleksoterapijo pomaga upočasniti proces staranja, povečati energijo in spodbuditi starejše, da ostanejo aktivni in družabni. Refleksoterapija je koristna za starejše, če jo izvaja usposobljen refleksoterapevt in lahko izboljša kakovost življenja.

Danes smo preveč časa obuti in premalo hodimo bosi.

Večina obutve danes je plastična ali gumijasta, kar nam prepreči stik z zemljo. Zato svetujem, da takoj, ko vreme to dopušča, hodite čim več bosi. Stik z zemljo je izjemnega pomena, saj med hojo stimuliramo refleksne cone na stopalih in tako odpiramo energijske poti na stopalu ter dosežemo prizemljenost. Prizemljenost pa aktivira naše najboljše lastnosti – odlično počutje, boljša zbranost, ustvarjalnost, pogum za nove odločitve in dobro razpoloženje..

Priporočljivo je, da si sami kdaj zmasirate stopala doma. Za sproščujočo, prijazno, splošno masažo stopal ni nobene ovire, razen morda gibalna. V tem primeru lahko poprosite nekoga od svojih domačih, ki bi vas bil pripravljen zmasirati. Obstajajo pa tudi različni leseni valji in podobni naravi pripomočki, s katerimi si tudi lahko pomagate. Odsvetuje pa se uporaba različnih električnih masažnih kadi ali drugih električnih naprav za stopala, ker pogosto več škodujejo kot koristijo.

Za dodate informacije sem vam na voljo na www.promanus.si

Janiya Maja Žnidar dipl. fizioterapevtka

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button