Zdravje

Marihuana postaja pravi hit

Konoplja je v zgodovini spadala med najbolj razširjene in uporabljene kmetijske pridelke, izkaterih so različne izdelke in hrano izdelovali po vsem svetu. Prvi dokazano rabo konoplje lahko najdemo že pred 15 tisoč leti v starem Egiptu in Mezopotamiji, kjer so z njo utrjevali opeke in zidove. V zadnjem stoletju pa je prišla “na slab glas”.

BeFunky sample 35

V ZDA marihuana med starejšimi vse bolj priljubljena

V Združenih državah Amerike je marihuana, zlasti med starejšimi moškimi, pravi boom kaže raziskava Annals od Internal Medicine. Zdi se, da se povsem spreminja odnos do marihuane in njenega uživanja po vseh zveznih državah, tistih kjer je marihuana legalizirana za rekreacijsko uporabo in tudi tam, kjer ni. Soavtor študije, Bill Jesendale, ki je docent za populacijo in kvantitativne zdravstvene znanosti na Medicinski fakulteti Univerze v Massachusettsu pravi: “Zdi se, da se je nekaj zgodilo državi kot celoti.” 

V študiji o uživanju konoplje so zbrani podatki triletne raziskave, ki je tekla med 2016 do 2018. Sodelovalo je 171.507 odraslih, starih 55 let in več, iz 19tih zveznih držav ZDA. 

Največji uporabniki v raziskavi so moški med 60 in 64timi leti. Kar 12,6 odstotka tistih, ki so sodelovali v raziskavi, je marihuano uživalo v zadnjih 30tih dneh leta 2018. Na začetku raziskave. torej 2016,  je bil ta odstotek 8.9. Raziskava je pokazala, da se je uporaba marihuane tudi pri populaciji 65 do 69 let v treh letih skoraj podvojila (s 4,3 odstotka v letu 2016 na 8,2 odstotka v letu 2018) med moškimi starimi od 70  do 74 let (s 3,2 odstotka na 6 odstotkov). Manj sprememb je pri uporabi marihuane med ženskami. 

BeFunky sample 32

Bolečine, tesnoba in težave s spanjem

Čeprav obstajajo nekateri dokazi, da konoplja lajša nekatere vrste bolečin, na primer bolečine povezane z živci, o njeni uporabi pri starejših odraslih ni bilo opravljenih veliko raziskav. Dokazano je, da konoplja pomaga pri nekaterih vrstah nespečnosti. Je pa malo dokazov, da pomaga pri tesnobi. 

Skrb zdravnikov je predvsem v tem, da bi starejši marihuano “mešali” z zdravili, ki jim jih predpiše zdravnik. Ni namreč jasno, kakšne so lahko posledice. V članku Joural of American College of Cardiology piše, da lahko marihuana skupaj z nekaterimi zdravili za srce ogrozi uporavnika. Povečano je tudi tveganje za omotice, zmedo, padce so zapisali v poročilu. 

Nekateri pa enega skadijo zato, ker se s tem spomnijo in vrnejo v čase, ko so bili mladi, obkroženi s prijatelji in je bilo to skorajda prepovedano dejanje, danes pa je dovoljeno. In tudi nihče jim ne more več reči: “Ja kaj pa delaš”. 

BeFunky sample 36

Tajska sprošča zakonodajo: prihajajo čaji, kozmetika in hrana

Pred kratkim so namreč dovolili uporabo konoplje vrste Canabis sativa v prehrambne in rekreacijske namene. Tako je zdaj dovoljena tudi kulinarična raba konoplje in kanabinoidnega olja, ki ne povzroča psihotropnega učinka. S tem so se odprla vrata za cel kup inovacij, od čajev, kozmetike in hrane, pa do oblačil in gumijastih izdelkov, ki vključujejo konopljo.

Kljub sprostitvi še vedno veljajo številne omejitve, s katerimi želi vlada nadzorovati industrijo, ki je tudi v očeh številnih Tajcev še sporna. Pridobivanje licence za vzgojo konoplje je precej zapleteno, polja in rastlinjaki pa so strogo nadzorovani. Lastništvo nad podjetji, ki se ukvarjajo s proizvodnjo konoplje, je omejeno le na tajske državljane, prav tako pa je prepovedan kakršen koli uvoz konoplje, razen za raziskovalne namene.

Kaj pa Slovenija? 

Imamo eno najbolj zastarelih zakonodaj s področja konoplje v Evropi. Leta 2017 so konopljo iz prve skupine prepovedanih drog prestavili v drugo, torej med rastline in substance, ki so sicer nevarne za zdravje, a se lahko uporabljajo v medicini, se ni nič premaknilo.  Je pa pred kratkim minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek dejal: “ Čas je, da posebno pozornost namenimo tudi spremembi zakonodaje na področju pridelave konoplje za medicinske namene in stopimo v korak s časom. “

Kaj to pomeni? Bo Slovenija edina država, kjer bo konoplja popolnoma legalizirana, tak predlog imajo namreč v SMC-ju in se z njim kitijo že vse od 2018, ko so ga vložili v proceduro. Tako bi bila dovoljena uporaba konoplje v osebne namene, gojenje konoplje doma v majhnih količinah in prodajo. A v Novi Slovenij so povsem proti rekreativni uporavi. Tako da bo treba na kompromis še čakati. 

Kaj pa je torej dovoljeno? 

NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) sporoča, da je v Sloveniji medicinska uporaba že dovoljena in da je mogoče na recept dobiti tudi nekaj zdravil iz konoplje. Vsebnost posameznih učinkovin mora biti strogo določena in standardizirana, zdravilo mora skozi obsežne klinične preskuse in biti testirano glede varnosti, učinkovitosti in neželenih učinkov, odobriti pa ga mora tudi Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Na njeni spletni strani so našteta zdravila, ki so trenutno dostopna slovenskemu bolniku, mu jih pa mora z receptom predpisati zdravnik. 

A dejstvo je, da je pri nas zakonodaja še vedno neprijazna tako bolnikom kot tudi tistim, ki bi si sami pomagali in si tako zasejejo kakšno “travo” doma. Na sodišu smo takšne primere že videli. Zato pri nas o tem, tako kot v ZDA, da bi lahko že postregli s številkami uporabnikov med starejšimi, niti slučajno še ne moremo govoriti.

Zato nam, za zdaj, ostaja le trava, po kateri se lahko sprehajamo. 

BeFunky sample 31

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button