Zdravje

Povežimo se s srci – Svetovni dan srca

Piše JANIYA MAJA ŽNIDAR dipl.fizioterapevtka

V zadnjem letu, ko nam življenje kroji COVID-19, nas je situacija na nek način soočila, da smo se še bolj začeli zavedati pomena našega zdravja in zdravja naših bližnjih. 

heart tree

Bolezni srca in ožilja povzročijo 18,6 milijona smrti na leto, do leta 2030 naj bi se ta številka povzpela na več kot 23 milijonov. Tudi v Sloveniji so omenjene bolezni v 40 odstotkih vzrok za smrt in tako prehitevajo rakava obolenja. Pandemija COVID-19 je močno vplivala na bolnike s srčno – žilnimi obolenji, ki so bolj podvrženi razvoju hujših oblik viroze. Mnogi so se zaradi strahu pred okužbo s koronavirusom bali obiskati preventivne in nujne preglede pri zdravniku, ter se izolirali od prijateljev in družine, kar je posledično povečalo tveganje za ogrožanje svojega zdravja. 

Bolezni srca in ožilja so lahko posledica večih dejavnikov: od kajenja, sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka in debelosti, do onesnaženega zraka.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ob svetovnem dnevu srca sporoča, da z ustreznimi spremembami življenjskega sloga lahko število umrlih zaradi srčno žilnih bolezni zmanjšamo kar za tri četrtine! S spodbujanjem k zdravemu načinu življenja, kot je zdrava in uravnotežena prehrana, redna in zadostna telesna dejavnost, skrb za sprostitev, zdravo okolje, dovolj spanja, izogibanje kajenju in škodljivemu pitju alkohola, ter redno preverjanje zdravstvenega stanja, ki dovolj zgodaj pokaže tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, lahko uspešno preprečimo nastanek teh bolezni oziroma tveganje, da bi se pojavile kasneje v življenju. 

Niso vsa srca enaka. Morala pa bi biti … tako lahko digitalno zdravje lahko pomaga vzpostaviti ravnovesje.

Digitalni svet je resnično napredoval in nam prinesel ogromno koristi tudi na področju digitalnega zdravja. Tako se lahko letos na svetovni dan srca povežemo vsi skupaj po vsem svetu z izkoriščanje moči digitalnega zdravja za izboljšanje ozaveščenosti, preprečevanja in obvladovanja srčno – žilnih bolezni. 

»UPORABITE SRCE ZA POVEZAVO« je motiv letošnjega svetovnega dneva srca, katerega namen je, da se povežemo s svojim srcem, smo negujoči do njega kolikor smo le lahko, ter da z uporabo digitalne moči povežemo vsako srce, povsod po svetu. Kriza v zdravstvu, še bolj videna zaradi epidemije, je poudarila nujno potrebo po iskanju različnih in inovativnih načinov za povezovanje ljudi z zdravjem srca, zlasti na območjih z nižjimi viri in v skupnostih.

Pravijo, da imajo nepovezana srca večje tveganje za nastanek srčne bolezni in možganske kapi. Glavni vzrok je pomanjkanje dostopa do preventive, zdravljenja in nadzora srčno-žilnih bolezni. Z današnjo tehnologijo je mogoče premostiti vrzel in narediti dostop hitrejši. Zato UPORABITE SRCE ZA POVEZAVO, da se vsem in povsod tako mladim kot starim, moškim, ženskam in otrokom, pacientom, zdravstvenim delavcem v skupnosti, zdravnikom omogoči uporabo digitalnih orodij za boljše preprečevanje, diagnosticiranje in nego srčnih bolezni ter večje možnost za zdravo življenje. Prosite svoje otroke, vnuke, sosede, prostovoljce, naj vam pri tem pomagajo! Naj vas naučijo biti digitalni v teh časih!

Zelo pomembna je PREVENTIVA.

Digitalna orodja, kot so aplikacije za telefon, vam lahko resnično pomagajo v smeri preventive,  vas motivirajo in vodijo po pravi poti za ohranjanje vašega zdravja. 

Ljudje smo socialna bitja in skupaj lahko premagamo tudi vse tisto, kar je na videz nepremagljivo. Naj nam ne zmanjka optimizma in potrpežljivosti, medsebojnega razumevanja, dostojanstva in v vseh pogledih pozitivnega odnosa do sočloveka. Digitalna omrežja lahko v težkih časih, kot je tudi izolacija zaradi koronavirusa, povezujejo bolnike z družinami, prijatelji, drugimi pacienti, zdravniki in negovalci. Dejstvo je, da se nihče ne bi smel počutiti sam, pandemičen ali ne, zato začnimo z uporabo tehnologije za premagovanje izolacije in vrzeli v oskrbi.

LOGO svetovni dan srca10241024 1
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button