Zdravje

Poživitveni in dodatni odmerek proti Covidu 19

Pa je končno padla odločitev Evropske agencije za zdravila (EMA). Ta je odobrila dodatni odmerek mRNA-cepiv podjetij Moderna ali Pfizer-BioNTech za skupine s hudo oslabljenim imunskim sistemom, in sicer najmanj 28 dni po drugem odmerku cepiv.

d7fc8bbcaa8b4486bd9399c88e9afa22

Kakšen je namen poživitvenega odmerka cepiva?

Cilj poživitvenega odmerka je obnovitev zaščite po določenem obdobju od prejema cepiva proti covidu-19. Evropska agencija za zdravila ob tem dodaja, da tveganja morebitnega vnetja srčne mišice in drugih zelo redkih neželenih učinkov pri poživitvenem odmerku za zdaj niso znana.

Poživitveni odmerek pa bi v primeru cepiva podjetja Pfizer-BioNTech dobili vsi preostali, in sicer najmanj šest mesecev po osnovnem cepljenju in pri starejši od 18 let. Priporočila o poživitvenem odmerku cepiva podjetja Moderna bodo še sporočili.

Dodatni odmerek cepiva bi prejeli posamezniki s hudo oslabljenim imunskim sistemom, in sicer 28 dni po drugem odmerku cepiva. Odobren je tako za cepivo podjetij Moderna kot Pfizer-BioNTech. Dva odmerka cepiva proti covidu-19 pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom, vključno z ljudmi, ki so imeli presaditev organov, včasih namreč ne zadostujeta za tvorbo zadostnega števila protiteles.

Do zdaj je v Evropi vsak država ravnala po svoje. Italija, Francija, Nemčija in Irska tako že dajejo poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, podobno namero ima tudi Nizozemska, a le za tiste z oslabljenim imunskim sistemom. Številne druge evropske države pa so čakale na odločitev EME.

V Evropi je polno cepljenih 61 odstotkov prebivalcev, v treh evropskih državah – na Malti, na Portugalskem in na Islandiji pa kar 75 odstotkov. V Bolgariji je cepljenih le 18,3 odstotka prebivalcev. V Sloveniji je z enim odmerkom cepljenih 1.128.828, z dvema odmerkoma pa 1.008.190 ljudi.

Z odločitvijo EME se je EU pridružil ZDA in Združenemu kraljestvu ter Izraelu, kjer že dajejo tretji odmerek cepiva proti covidu-19.

V Izraelu z poživitvenim odmerkom cepijo celotno prebivalstvo. V starosti nad 60 let je bilo s poživitvenim odmerkom Pfizerja cepljenih 1,1 milijona ljudi, v državi so zaznali upad okužb z novim koronavirusom kot tudi resnejše oblike covidne bolezni v tej starostni skupini.

BeFunky sample 3
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button