Zdravje

Pozor! Sedenje predstavlja največjo nevarnost za telo

Svetuje in piše: Janiya Maja Žnidar, dipl. fizioterapevtka

V telesu ni tkiva ali sistema, ki ne bi bil podvržen s starostjo povezanim spremembam. Z leti posameznik izgublja mišično moč; od 20. do 70. leta izgubimo kar do 5kg mišic. Poleg tega hrbtenica postaja trda, sklepi vse manj gibljivi. Vendar se s pomočjo redne telesne vadbe lahko v zrelejših letih ohranijo telesne sposobnosti in spretnosti, ki so potrebne privsakodnevnih opravilih in aktivnostih ter ohranjanju neodvisnosti.

BeFunky sample 15

Pred kratkim so odkrili, da je le približno polovica primerov z leti povezanih sprememb genetsko pogojena, druga polovica pa je posledica življenjskega stila, predvsem fizične neaktivnosti. Pretežno sedeče življenje z neustrezno prehrano, prevelika telesna teža, ki nalaga stres na tkiva in razvade kot so kajenje in prekomerno pitje alkohola, starostno pešanje močno pospešijo. 

Življenjski slog, ki vključuje zmerno telesno vadbo, vpliva na preprečevanje in zmanjšanje upada telesnih sposobnosti in pojava bolezni pri katerikoli starosti. Vsakdo, ki je redno telesno aktiven, ima manjšo možnost za nastanek vrsto bolezenskih stanj, kot so kardio-respiratorna bolezen, osteoartritis, sladkorna bolezen, žilna bolezen, prebavne motnje, bolečine in Alzheimerjeva bolezni. 

Vadba dokazano odpravlja stres, vpliva na posameznikovo dobro počutje, dobro zdravje in na splošno na zadovoljstvo z življenjem. 

Kot fizioterapevtka se zadnje čase veliko ukvarjam z obravnavo starejših ljudi, in opazila sem kako močno je povezan življenjski slog, ki ga je imel posameznik v preteklosti, z s starostjo povezanim pešanjem telesa. Z veliko motivacije ter dobrim vodenjem se lahko dosežejo rezultati pri katerikoli starosti. Fizioterapevti imamo mnogo priložnosti tekom celotnega procesa posredovati in spodbujati zdrav način življenja ter aktiven življenjski slog kot katerikoli zdravstveni delavec in to je tudi naše glavno vodilo. Močnejše telo je dokaz, da  lahko fizične vaje močno prispevajo k preprečevanju pešanja telesa. To velja tudi pri sarkopeniji, ki je s starostjo povezana izguba mišičnega tkiva. Izguba kostne mase in moči je z leti neizogibna in jo lahko nepravilna prehrana in bolezen še poslabšata. Za obnovo telesa potrebujemo z leti tudi več počitka. 

Vadba je ključna za ohranjanje zdravega skeletnega tkiva. 

Naravna sila krčenja mišic je tisto, kar ohranja mineralno gostoto kosti. Neaktivnost kosti odvzame stimulacijo in aktivacijo osteoblastov. Tipični primer, ki znatno zmanjša gostoto kosti, je imobilizacija z mavcem ali potovanje v vesolje. Izguba kostne mase v vesolju je ocenjena na 0,5 do 1 % na dan, ker mišična kontrakcija ne izvaja nobenega dražljaja na kost.

Sedeč življenjski stil predstavlja največjo nevarnost za naše telo. Dejstvo je, da velika večina moških in žensk, ki so dnevno fizično aktivni, imajo tako dovolj mišične mase in moči, da lahko doživijo tudi 90-100 let. Sarkopenija in kaheksija sta stanji, ki nastaneta zaradi mišične atrofije (upadanje mišične mase), vendar sta si med seboj različni. Kaheksija je hitra in progresivna mišična atrofija, ki pogosto vodi v smrt. Kaheksijo povzroča končni stadij bolezni, kot je rak. Fizioterapevtska obravnava je zelo uspešna pri preoblikovanju sarkopenije, medtem ko kaheksije ne more sanirati. 

Ugotovili so, da so v Sloveniji padci vzrok smrti za kar 44 % starejših odraslih. Padci so vzrok za 77 % vseh hospitalizacij starejših odraslih. Kdor pade enkrat, ima dva do trikrat večjo možnost za ponoven padec v istem letu.

BeFunky sample 14

Kar pri 25 % starejših odraslih, ki padejo in utrpijo poškodbe, se zmanjša gibljivost, izgubijo samostojnost, poveča se jim tveganje za prezgodnjo smrt. Rezultati študij kažejo, da lahko poškodbe starejših odraslih znižamo za 38 %, če starejše odrasle pripravimo do aktivnega življenja.

Za zdravo in dolgo starost je treba delati že desetletja prej, vendar ni nikoli prepozno, da v življenje vnesemo dobre prehranjevalne in gibalne navade ter opustimo škodljive. V vseh življenjskih obdobjih lahko začnemo z redno telesno vadbo, ki bo izboljšala tonus mišic, vitalnost organizma, presnovo in druge fiziološke spremenljivke, ki vplivajo, kako dolgo smo lahko samostojni, neodvisni od pomoči drugih. 

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button