Zdravje

Virus Epstein-Barr je najverjetneje glavni vzrok za multiplo sklerozo

Nevrodegenerativno bolezen multiplo sklerozo, ki je ni mogoče pozdraviti in za katero trpi približno 2,8 milijona ljudi na svetu, zelo verjetno povzroča okužba z virusom Epstein-Barr, so ugotovili znanstveniki z ameriške univerze Harvard.

Multipla skleroza 696x420 1

Izsledki študije, ki so bili ta teden objavljeni v znanstveni reviji Science, potrjujejo dolgoletno, a težko dokazljivo hipotezo. Ugotovitve so pozdravili tudi zunanji strokovnjaki in dodali, da je treba zdaj pozornost usmeriti k preprečevanju in zdravljenju multiple skleroze.

“To je prva študija, ki ponuja prepričljive dokaze o vzročnosti,” je v izjavi povedal profesor epidemiologije in prehrane na Harvardu ter glavni avtor študije Alberto Ascherio. Dodal je, da je odkritje velik korak, saj kaže, da bi lahko s preprečitvijo okužbe z virusom Epstein-Barr večino primerov multiple skleroze preprečili in da bi lahko z osredinjanjem na virus odkrili zdravilo za to bolezen.

Mulitpla skleroza je kronična avtoimunska vnetna bolezen. Uničuje ovojnice živčnih vlaken, ki ščitijo nevrone v možganih in hrbtenjači. Bolezen povzroča težave z vidom, ravnotežjem in gibljivostjo. Virus Epstein-Barr je virus herpesa, ki lahko povzroči nalezljivo mononukleozo in ostane v gostitelju vse življenje.

Zamisel o povezavi med virusom Epstein-Barr in multiplo sklerozo so znanstveniki raziskovali več let, vendar jo je bilo težko dokončno dokazati, saj je ta virus zelo pogost. Z njim je namreč okuženih približno 95 odstotkov odraslih, simptomi multiple skleroze pa se začnejo pojavljati desetletje po okužbi.

Raziskovalci so pri proučevanju tega vprašanja pregledali več kot deset milijonov mladih odraslih, ki so v 20-letnem obdobju služili v ameriški vojski. Identificirali so 955 oseb, ki so jim med služenjem diagnosticirali multiplo sklerozo.

Ob jemanju prvega vzorca so preverili, ali so vojaki okuženi z virusom Epstein-Barr ter analizirali povezavo med okužbo z virusom in pojavom bolezni. Pri tem so ugotovili, da se je tveganje za multiplo sklerozo po okužbi s tem virusom povečalo za 32-krat, pri okužbi z drugimi virusi pa se ni spremenilo. Raven beljakovine, imenovane lahka veriga nevrofilamentov, ki je dobro znan biomarker bolezni, se je povečala šele po njenem pojavu.

Avtorji študije so lahko dokazali, da njihovih ugotovitev ni mogoče pojasniti z drugimi dejavniki tveganja.

MULTIPLA SKLEROZA:

Multipla skleroza je neozdravljiva kronična vnetna avtoimunska bolezen osrednjega živčnega sistema, ki je posledica propadanja mielinskih ovojnic – zaščitnega sloja okrog živčnih vlaken.Bolezen je imunsko pogojena in ta hip še neozdravljiva. Zanjo je značilno, da sočasno potekata vnetni in degenerativni proces, in ta drugi vodi v invalidnost, če v bolezenski proces ne posežemo z zdravljenjem.

Zdravniki o multipli sklerozi pogosto pravijo, da je bolezen tisočerih obrazov. Ne zaman, saj se skorajda pri vsakem bolniku kaže z drugačnimi znaki in tudi njen potek je lahko različen. Klinični znaki in simptomi so pestri in so odvisni od anatomskega mesta demielinizacijskih lezij v osrednjem živčevju, torej od lokacije prizadetega živčevja.

Bolezen se najpogosteje pojavlja s ponavljajočimi poslabšanji (zagoni in delnimi izboljšanji), vendar pa se multipla skleroza kaže lahko tudi z drugačnimi »vzorci«, na primer kot progresivno poslabšanje, ki ima najslabšo prognozo. Znaki in simptomi se pogosto poslabšajo ob povišanju telesne temperature.

Prvi znaki, ki pogosto kmalu minejo in mladi bolniki nanje pogosto pozabijo. Pozorni postanejo šele, ko se začnejo ponavljati ali ko jih funkcionalno onesposobijo:

  • Motnje občutenja
  • Motnje vida
  • Vrtoglavica
  • Težave z ravnotežjem in koordinacijo

VEČ O BOLEZNI IN ŽIVLJENJU Z NJO SI LAHKO PREBERETE NA: https://www.multipla-skleroza.net/

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button