Zdravje

Vitamin D

O vitaminu D se veliko govori. Ste vedeli, da je vitamin D edini vitamin, ki ga je telo sposobno proizvesti samo.  Že 15 minutno izpostavljanje soncu 2 do 3 krat na teden zadovolji človeške potrebe po vitaminu D. A ne v jesenskih, zimskih in pomladnih mesecih. Poznamo 5 različnih oblik vitamina D: D1, D2, D3, D4 in D5.

BeFunky sample 9 1

V našem telesu ima vitamin D pomembno vlogo. Prispeva k normalni absorpciji kalcija in fosforja ter k normalni ravni kalcija v krvi. Prispeva k ohranjanju zdravih kosti, zdravih zob in k delovanju mišic. Prispeva k delovanju imunskega sistema in ima vlogo pri delitvi celic.

Pomanjkanje vitamina D je zelo pogosto. Ocenjuje se, da ima okoli 1 milijarde ljudi po vsem svetu nizko vsebnost tega vitamina v krvi. Na podlagi študije iz leta 2011, opravljene v ZDA, naj bi bilo pomanjkanje tega vitamina prisotno kar pri 41,6 % odraslih v ZDA. Ta številka se še poveča na 69,2 % pri Američanih iz Latinske Amerike in na 82,1 % pri afriških Američanih oziroma črncih.

Skupni dejavniki tveganja vseh prisotnih v študiji za pomanjkanje vitamina D so bili:

  • temna koža,
  • višja starost,
  • prekomerna telesna teža in debelost,
  • uživanje nezadostnih količin rib ali mleka,
  • življenje daleč od ekvatorja, kjer je malo sonca skozi vse leto,
  • redna uporaba kreme za zaščito pred soncem,
  • zadrževanje v zaprtih prostorih.

Obstaja torej več vzrokov, zakaj telo vitamina D ne more samo proizvesti v zadostnih količinah. Eden od razlogov je tudi ta, da se sposobnost kože za proizvajanje vitamina D s starostjo znatno zmanjšuje. Vsi ti dejavniki lahko privedejo do nezadostne oskrbe z vitaminom D, ki ga je tudi s prehrano težko nadomestiti, saj je le malo živil z zadostno vsebnostjo vitamina D. Mednje spadajo predvsem ribe z visoko vsebnostjo maščob (npr. losos, sled, skuša), ki pa jih uživamo le v majhnem obsegu. Poleg tega je vitamin D v manjših količinah tudi v jetrih, margarini (obogateni z vitaminom D), jajčnih rumenjakih in nekaterih gobah.

Vitamin D and Diabetes

Vitamin D in avtoimunska obolenja

Ena izmed najpomembnejših vlog vitamina D je ohranjanje našega imunskega sistema močnega, tako da se lahko borimo proti virusom in bakterijam, ki povzročajo bolezen. Neposredno sodeluje s celicami, ki so odgovorne za boj proti okužbam. Če pogostokrat zbolite, še posebej za prehladi ali gripo, lahko k temu prispevajo nizke koncentracije vitamina D.

Več velikih opazovalnih študij je ugotovilo povezavo med pomanjkanjem tega vitamina in okužbami dihal, kot so prehladi, bronhitis in pljučnica. Številne študije so pokazale, da lahko dnevno jemanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil v odmerkih nad 4.000 IE zmanjša tveganje za okužbe dihal.

Dovolj vitamina D zmanjšuje tudi razvoj avtoimunskih bolezni, kot so multipla skleroza, sladkorna bolezen tipa I in revmatoidni artritis. Veliko raziskav je potrdilo, da ljudje, ki imajo dovolj vitamina D, redkeje zbolijo za nekaterimi oblikami raka, kot je rak debelega črevesa, dojke, prostate in druge oblike raka. Tudi za zdravje srčno-žilnega sistema je ta vitamin pomemben, saj dokazano pomaga uravnavati krvni tlak.

Vitamin D3 in osteoporoza

Najpomembnejša nevarnost osteoporoze so padci, ki vodijo v osteoporozne zlome. D vitamin vpliva na preprečevanje sarkopenijo, to je izgubo mišic nadlahti in stegen, ki jih uporabljamo kadar se pri padcu skušamo ujeti. Tako D vitamin preprečuje padce in posledično zlome.

Vitamin D in kronične bolečine

Obstaja povezava med kroničnimi bolečinami in nizko vsebnostjo vitamina D v krvi, kar je lahko posledica interakcije med vitaminom in živčnimi celicami, ki zaznavajo bolečino. Vzroke mišične bolečine je sicer pogosto težko natančno določiti. Obstajajo nekateri dokazi, da je pomanjkanje vitamina D lahko potencialni vzrok bolečine v mišicah pri otrocih in odraslih.

TZZ Kampanja dec19 VITAMIND Infografika
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button